Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bewijs materialen bij boete

Vraag gesteld door Parkiet op 15 september 2016


Bij een verkeersboete in België of andere landen, bij wie ligt het bewijsvoering om deze overtreding te bewijzen, de overtreder of de politie? Verder, hebben wij als wij beschuldigd van de overtreding, redelijke termijn mogen krijgen om de bewijsmaterialen te verkrijgen voordat wij de boete moeten betalen? Hoelang is de redelijke termijn volgens de EU regelgeving?

Is het mogelijk om de boete ‘met protest’ te betalen en eventueel als later bewijsmateriaal kunnen verkrijgen, erover terug te komen? Op welke termijn mogen wij op deze zaak terug te komen?

Bedank bij voorbaat voor de reacties.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een aantal vragen over een ontvangen boete uit België.

Het bewijs wordt gevormd door de constatering van de boete door foto- of film materiaal of door een daartoe bevoegd persoon. Deze constatering is het bewijs. Het is vervolgens aan u om aan te tonen dat u de overtreding niet heeft begaan.

Per land wordt vervolgens geregeld hoe de procedure verder loopt. U kunt bewijs opvragen en bezwaar maken tegen de boete.

Wanneer de bekeuring naar het huisadres wordt gestuurd, is meestal ook een vragenformulier bijgevoegd waarop ook de 'eigen versie' van de overtreding aangegeven kan worden. Pas nadat dit formulier is teruggestuurd, wordt de boete vastgesteld.Instructies voor betaling van de boete staan in de brief.

Meer informatie over boetes uit België vindt u op onze website.