Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweedehands Ka met structurele roest

Vraag gesteld door SDK88 op 15 november 2016

Mijn zusje heeft een maand terug bij een handelaar een Ford Ka gekocht, haar eerste auto. De auto was goedkoop in aanschaf (850€) en is verkocht zonder garantie met nog 4 maand APK. De auto begon na een maand nogal stoer te klinken en na kort speuren onder de auto bleek de uitlaat bij de flexibele koppeling doorgerot te zijn. De handelaar gaf aan niet direct de mogelijkheden te hebben dat te verhelpen, kosten zouden voor ons zijn de auto heeft immers geen garantie (zijn woorden), waarna we door zijn gereden naar mijn eigen vaste monteur en keurmeester. Zodra de auto op de brug stond werdt duidelijk dat de auto wel meer roest problemen had dan alleen de uitlaat. Rechts achter (bijrijders kant) bleek de draagarm volledig verrot te zijn. Hier zit een gat van ruim 10cm lang en 3 á 4cm hoog. Hij trok dan ook direct aan de bel en verklaarde de auto te onveilig om mee verder te rijden. Verder bleken er duidelijke sporen van eerder "roest onderzoek" rondom het verotte deel te zitten en is de remleiding nodig aan vervanging toe, net als de dorpels. Mijn monteur geeft aan dat de auto bij deze als totalloss kan worden verklaard en nooit in Januari 2016 een APK had mogen krijgen. De handelaar heeft deze gebreken nooit gemeld. Naar wat ik begrijp, gezien de auto bij een handelaar gekocht is en deze dusdanig ernstige gebreken binnen 6 maanden aan het licht zijn gekomen, heeft de handelaar de non-conformiteit regels verbroken van het burgelijk wetboek. Gezien de aard van de gebreken vragen wij ons af wat en hoe we nu verder kunnen. De aankoop verbreken lijkt een optie maar zouden we dit niet ook moeten melden bij de RDW? Gezien we eerst willen uitzoeken hoe we verder moeten en hier zoals u zult begrijpen geschrokken en boos over zijn, nog niet contact met de handelaar gezocht maar wilden we eerst via o.a. deze weg inlichtingen in winnen. Alvast veel dank voor uw reactie.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw zus heeft een maand geleden bij een handelaar een oude Ford Ka gekocht voor € 850,- , zonder garantie. Nu blijkt uit onderzoek door een garagist dat er heel veel mis is met de auto. Er is sprake van ernstige roestvorming aan draagarm en dorpels. Volgens de garagist had de auto destijds niet apk goedgekeurd mogen worden. De auto is rijp voor de sloop. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Indien u een (oudere) auto koopt, dan mag u ervan uitgaan dat deze veilig genoeg is om aan het verkeer deel te nemen. Nu blijkt dat de auto niet voldoet aan de minimale veiligheidsvereisten zoals gesteld in de apk, maakt dat de verkoper de auto nooit zo aan u had mogen verkopen.

Dwaling
Nu deze gebreken niet van de ene op de andere dag zijn ontstaan, en de auto pas in het bezit is van uw zus, maakt dat het niet anders kan dan dat de verkoper van de gebreken op de hoogte was en de gebreken verzwegen heeft. U mag als koper erop vertrouwen dat een auto met 4 maanden apk veilig genoeg is om aan het verkeer deel te nemen; dit behoeft u dan ook niet nader te onderzoeken.

Nu er sprake is van dwaling ex art 6:228 BW kunt u de koop vernietigen. Hierbij dient u de auto terug te leveren en de verkoper dient op zijn beurt de koopprijs terug te betalen.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website. Meer informatie over herkeuring RDW vindt u op de website van het RDW.