Te hoge boete n.a.v. verkeersongeval

Vraag gesteld door ANWB Webcare op 13 december 2018

Afgelopen zomer met de fiets vanaf de paralelweg de hoofdrijbaan opgereden en daarbij een aanrijding met een motor gehad.

Motorrijder én fietser gewond, politie en ambulance erbij, proces verbaal opgemaakt.

Nu krijgt zij als fietser een via de officier van justitie een strafbeschikking wegens het niet verlenen van voorrang. Dat op zich valt nog te begrijpen, maar 459 Euro vinden wij een nogal hoog bedrag en wij vragen ons af of dat wel klopt.

Alvast bedankt voor het advies.

Antwoord van experts

Excuses voor de late beantwoording van uw vraag.

Een fietser heeft kennelijk geen voorrang verleend aan een motorrijder waardoor een aanrijding is ontstaan waarbij beiden gewond zijn geraakt. De fietser heeft van de officier van justitie een strafbeschikking ontvangen wegens het niet verlenen van voorrang. Daarbij is een boete van 459 Euro opgelegd. U vindt dit erg hoog en wilt weten of dit klopt.

De meest voorkomende (lichte) verkeersovertredingen worden langs administratiefrechtelijke weg afgedaan. Ook wel bekend als de ‘Mulder-boete’. Zwaardere verkeersovertredingen, die onder het strafrecht vallen, worden afgedaan met een strafbeschikking. Ook voor het veroorzaken van een verkeersongeval (door schuld) met letsel tot gevolg kan een strafbeschikking worden opgelegd (artikel 6 WVW).

Bij een strafbeschikking legt de officier van justitie van het Openbaar Ministerie zelf de straffen op. Het is een buitengerechtelijke afdoening van de zaak. U hoeft dan niet eerst voor de rechter te verschijnen, maar de officier van justitie legt een boete op. De hoogte daarvan bepaalt de officier van justitie. Er bestaan hierbij richtlijnen, bijvoorbeeld voor overtreding van artikel 6 WVW.

Als u bezwaar wilt maken tegen de strafbeschikking, dan kan dat door verzet in te stellen bij het OM. De strafrechter zal de strafzaak dan in zijn geheel opnieuw beoordelen.

Meer informatie over de OM-strafbeschikking vindt u op onze website.