Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ook getankt bij Huisman Leimuiden en kreeg je de deurwaarder op je dak omdat je niet betaald zou hebben?

Vraag gesteld door Bartholo op 16 januari 2017

4 januari getankt bij Esso Huisman Leimuiden. Bankpas en pincode ingevoerd waarna ik gewoon kon tanken. Later bleek dat de banktransactie niet kon worden uitgevoerd door een technische storing. Als argeloze automobilist kreeg ik een paar dagen later de deurwaarder op mijn dak omdat ik getankt zou hebben zonder te betalen. Of ik maar even de tankbeurt 43,09 en 52 euro's extra aan kosten wilde betalen. Bij navraag werd verteld dat er op het schermpje stond aangegeven dat je binnen kon betalen. Maar dat was in de schemering zonder leesbril niet te lezen en dus onduidelijk. Ik heb volkomen te goeder trouw gehandeld. Omdat ik gewoon kon tanken was ik in de veronderstelling dat ik netjes betaald had. Als er niet betaald wordt kun je niet tanken, toch?
Ik voel me echt gepakt!

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op 4 januari 2017 heeft u getankt bij de Esso te Leimuiden. Na invoering pinpas en intoetsen van de pincode kon u tanken. Een aantal dagen erna werd u geconfronteerd met een gerechtsdeurwaarder. Vanwege pinstoring pomp was de tankbeurt onbetaald gebleven. U dient nu alsnog de tankbeurt te voldoen (€ 43) en de bijkomende kosten (€ 52). U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Normaal is het niet mogelijk bij een dergelijke pomp te tanken zonder voorafgaande betaling met uw bankpas.

De vraag is nu dan ook of u in alle redelijkheid had moeten begrijpen dat er sprake was van een storing, waardoor uw betaling niet uitgevoerd kon worden. Indien het tankstation op de hoogte was van de storing, dan hadden ze zo hun maatregelen moeten treffen. Zo had het tankstation op de pomp - in het zicht - een A4'tje kunnen opplakken met een waarschuwing/betaalinstructies. Ook hadden ze het betaalgedeelte pomp af kunnen plakken.

Al met al vind ik het te ver gaan dat ze naast de tankbeurt, tevens de kosten van de deurwaarder in rekening brengen. Ik adviseer u uw bezwaar schriftelijk te richten aan de deurwaarder en een cc aan het tankstation, waarin u meldt dat u - gelet op de omstandigheden - alleen bereid bent de verschuldigde tankbeurt te voldoen.