Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik mijn geld terugkrijgen na aankoop van een gebleken ondeugdelijke Camper?

Vraag gesteld door Camperflow op 8 april 2018

Ik heb 1 jaar geleden een occasion camper gekocht van een officieel camper bedrijf. ANWB aankoopkeuring gedaan, waaruit al veel reparaties voortkwamen onder de garantie. Heb er het hele jaar problemen mee gehad, die deels door verkoper verholpen zijn, deels nog steeds opduiken, bijvoorbeeld in de APK keuring die een lijst aan (deels oude en eerder gesignaleerde) gebreken bracht. Ik ben het zat, ben mijn vertrouwen in de Camper en de verkoper kwijt en wil mijn geld terug. Kan ik mijn geld terug eisen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vorig jaar heeft u bij een camperbedrijf een gebruikte camper aangeschaft. Camper bleek vele gebreken te hebben, die slechts ten dele door de verkoper zijn verholpen. U vraagt zich af of u de koopovereenkomst kunt ontbinden.

Alvorens uw vraag te beantwoorden, ontvang ik graag eerst enige aanvullende informatie.

  • Is d garagist BOVAG-lid?
  • Is de camper geleverd met (BOVAG-)garantie?
  • Wat zijn thnas de gebreken?
  • Bent u voor de huidge gebreken al eerder terug geweest?

Informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van Camperflow:

De garage is BOVAG-lid. En de Camper is geleverd met 3 mnd BOVAG-garantie. Die garantie is steeds verlengd. Gebreken zijn: Roestschade van de dorpels. Lekke (op 2 plekken) en te dun geworden uitlaatdempers. Remslangen en -leidingen beschadigd want verkeerd gemonteerd. Standkachel kapot. Gebreken aan de electronica (o.a. kapotte oliepeilsensor). Uitlaatgas in de cabine. Deze gebreken zijn al binnen garantietijd geconstateerd, ze maakten onderdeel uit van een lange lijst gebreken. Deze blijken er nog steeds te zijn. Tezamen met het feit dat er het hele jaar door e.e.a. hersteld moest worden (onder garantie), zijn wij het vertrouwen in de camper èn de verkoper kwijt. Ondertussen is de verkoper bereid gebleken de Camper terug te nemen, maar hij rekent een m.i. gigantische waardevermindering van € 10.000,- over het aankoopbedrag van € 27.500,- . (Km.stand bij aankoop 1 jaar geleden: 185000. km.stand nu: 210000.) Dat lijkt ons veel te veel! klopt dat?***

Reactie van Michiel Claesen:

Nu de verkoper heeft voorgesteld de camper terug te nemen - vanwege de vele aanhoudende klachten/gebreken - dient er bij bepaling van afschrijving er worden uitgegaan van een gedwongen terugname door de dealer/verkoper, derhalve niet op basis van een economische afschrijving.

De voorgestelde afschrijving is derhalve veel te hoog. Wanneer u mij het kenteken van de camper opgeeft, alsmede de uitvoering/opties en accessoires, dan kan ik voor u een berekening laten maken voor een afschrijving op grond van een gedwongen terugname verkoper.***

Reactie van Camperflow:

Kenteken Camper: HZ-848-K, VW California T5 2.5TDi, met slaaphefdak, luifel, en verder de standaard uitrusting van de California.***

Reactie van Michiel Claesen:

Dank voor toezending van de benodigde gegevens. Zal mijn collega verzoeken een berekening te maken van de afschrijving op basis van een gedwongen terugname door de dealer.

Wordt vervolgd!***

Reactie van Michiel Claesen:

Berekening afschrijving uitgaande van een gedwongen terugname garagist:

De advies inkooprichtprijs van € 23.300 (en daarmee een afschrijving van € 4.200),- De onderbouwing hiervvan zal ik u uiterlijk maandag a.s. per e-mail doen toekomen.