Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik de gemeente voor de schade aansprakelijk stellen?

Vraag gesteld door Stoffer325 op 25 augustus 2016

Onlangs keerde mijn vrouw met mijn auto, op een doodlopend poot bij een rotonde. Zij nam daarbij een stukje berm mee, nog voor de paal met naambordje langs. Ze ging met ongeveer een kwart breedte van de auto door de berm. Het gras in de berm was hoog. Daardoor kon zij niet zien dat in de rand zo'n schuin betonblok lag (die je wel meer in bochten ziet om te voorkomen dat bestuurders door de berm afsteken). Ze reed vervolgens op dat betonblok met een akelige schade (ruim € 2000) tot gevolg. Wij hebben foto's van de situatie gemaakt.
Had de gemeente de berm niet dusdanig moeten onderhouden zodat het blok zichtbaar was en je de keer manoeuvre daarop had aangepast?
De berm hoort volgens de verkeerswetgeving toch bij de weg?
Bij vootbaat dank voor uw reactie.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw auto is beschadigd als gevolg van een betonblok in de berm. Het blok was niet zichtbaar als gevolg van hoog gras. U vraagt of u de gemeente hiervoor kunt aanspreken.

De berm hoort volgens de wet tot de weg. De weg dient onderhouden te worden door de wegbeheerder. in dit geval de Gemeente. Voor schade die ontstaat door onvoldoende onderhoud of gebreken aan de weg kunt u inderdaad de gemeente aansprakelijk stellen. Voor informatie over aansprakelijkheid van de wegbeheerder en een modelbrief die u kunt gebruiken om de Gemeente aan te spreken verwijs ik u graag naar onze website.