Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb augustus 2013 een ongeluk gehad in België (bij Luik). Hoe / waar kan ik het politierapport opvragen?

Vraag gesteld door Sjakie op 22 oktober 2015

We hebben al veel geprobeerd en de letselschade advocaat ook, maar ook na ruim 2 jaar heb ik nog geen politierapport gezien, terwijl ik wel heel graag wil weten wat er nu precies gebeurd is. Inmiddels is er een rechtszaak geweest tussen OM in België en de tegenpartij, waarbij de tegenpartij schuldig bevonden is. Echter: ook hiervan heb ik geen officiële stukken gehad. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij wil niets vrijgeven ivm privacy.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw vraag is in behandeling genomen. Wij komen hier zo spoedig mogelijk op terug.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

U heeft een verkeersongeval gehad in België maar krijgt geen inzage in het politierapport en de latere juridische procedure.

Als na een verkeersongeval een politierapport wordt opgesteld wordt dit overgedragen aan het Parket. Vervolgens wordt een strafdossier samengesteld en wordt besloten wat de vervolgstappen zijn. In alle gevallen heeft u als belanghebbende partij het recht op inzage en een kopie van het strafdossier. U kunt zelf hier een verzoek toe doen of dit laten doen door uw belangenbehartiger. Inzage wordt doorgaans alleen gegeven wanneer het onderzoek is afgesloten.

Vereist is wel dat u zich als belanghebbende partij kenbaar heeft gemaakt bij het openbaar ministerie en toelating voor inzage of voor het verkrijgen van een afschrift heeft gevraagd. De vraag is in dit geval of dit op de juiste wijze is gebeurd. Dit zou u bij uw belangenbehartiger moeten navragen.

Als u zich niet als belanghebbende partij heeft kenbaar gemaakt raad ik u of uw belangenbehartiger aan om bij het bevoegde Parket een afschrift van het strafdossier te vragen en een afschrift van het vonnis als dit al is gewezen. Dit kunt u opvragen bij de Griffie van de betrokken rechtbank.