Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoes van de aandrijfas is los en valt buiten garantie. Toch kosteloos repareren?

Vraag gesteld door peugeot 508 hoes op 13 november 2015

Auto is 3 jaar oud en heeft 36.000 km gereden. Hoes is losgeraakt en hierdoor moet aandrijfas worden vervangen. Peugeot Nederland wil 50% coulance vergoeding geven voor de reparatie. Ik mag toch verwachten dat dit onderdeel niet losraakt en dus is de verkoper aansprakelijk voor de gehele schade.
Graag uw mening hierover.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

De aandrijfas van uw auto moet vervangen worden als gevolg van het losraken van de aandrijfashoes. De dealer wil 50% van de kosten vergoeden.

Als consument mag u redelijke verwachtingen hebben van wat u heeft gekocht. Deze redelijke verwachtingen hangen wel samen met de leeftijd, het gebrek zelf en het onderhoud van uw auto. Het moet ook aannemenlijk zijn dat het gebrek al bij aflevering aanwezig was en niet later is ontstaan door andere oorzaken.

Uw auto heeft 36000 km gereden en is 3 jaar oud. Als het losraken van de hoes niet aan oorzaken van buitenaf ligt dan kunt u zich op het standpunt stellen dat de hoes een veel langere levensduur zou moeten hebben. Er is dan niet voldaan aan uw redelijke verwachtingen. De verkoper is in dat geval gehouden om het gebrek te herstellen. Hij zal de kosten, of in ieder geval een groot deel hiervan , moeten vergoeden. Dat u 50% zou koeten bijdragen is in dat geval niet redelijk.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken raad ik u aan het stappenplan klachten na aankoop te lezen op onze website.

Komt u er met de verkoper niet uit, dan kunt u deze zaak voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.