Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Helmplicht Trike (2)

Vraag gesteld door HMOO op 21 juni 2016

Op 3-6 de vraag reeds gesteld betreft helmplicht op een trike. (nog geen antwoord)

Ik ben van mening dat ik als nederlander geen helm hoef te dragen omdat ik een gordel heb, zo ook dus in het buitenland. Waarom?
Mijn trike is bij wet gelijkgesteld aan een auto. Als ik mijn trike vergelijk met een cabrio, moeten de bestuurder en bijrijder van de cabrio ook een helm op zetten in een ander land als nederland, als men aan de grens komt??

Echter een wetsdinaar kent enkel eigen wetten...dus discussie.

Was kost een boete in: Oostenrijk, Italie, Zwitserland, Liechtenstein, Frankrijk bij vermeend verzuim van een eventuele Helmplicht?

In Duitsland en Belgie rijden we regelmatig en daar hoef ik ook geen helm op, ook niet volgens de wetsdinaars....

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Als u zich in een ander land bevindt, dan gelden de wetten van dat land. U kunt dus niet zomaar stellen dat omdat u in Nederland geen helm hoeft te dragen, dit in andere landen ook niet verplicht is. Ik kan niet zeggen wat de precieze hoogtes van deze boetes per land is. Op onze website vindt u meer informatie over boetes uit het buitenland.***

Reactie van David Sjoer:

In Luxemburg zijn bestuurders en passagiers van een trike (een voertuig met drie wielen met een cilinderinhoud van meer dan 50 kubieke cm of een verbrandingsmotor of elektrische motor die harder kan dan 45 km/h) verplicht een helm te dragen (die voldoet aan de Europese norm 22.05), tenzij de trike een carrosserie heeft.

In Frankrijk zijn bestuurders en passagiers van een trike (elk voertuig dat niet voldoet aan de definitie van een bromfiets en een ledig gewicht heeft van niet meer dan 1000 kg) verplicht een helm te dragen (die voldoet aan de Europese norm 22.05), tenzij hun zitplaats is uitgerust met een autogordel en het gebruik van die autogordel is goedgekeurd voor het voertuig.

In Zwitserland en Liechtenstein zijn de bestuurders en passagiers van een trike (elk voertuig dat niet voldoet aan de definitie van een bromfiets en een ledig gewicht heeft van niet meer dan 1000 kg) verplicht een helm te dragen (die voldoet aan de Europese norm 22.05), tenzij ze in een gesloten cabine zitten of hun zitplaats is voorzien van een autogordel.

In Oostenrijk zijn de bestuurders en passagiers van trikes verplicht een helm te dragen, tenzij ze in een gesloten cabine zitten en een autogordel dragen. Als de trike als motor wordt aangemerkt, moet altijd een helm worden gedragen, als de trike als auto wordt aangemerkt, is een helm alleen verplicht voor trikes die zwaarder zijn dan 400 kg.

In Italië zijn de bestuurders en passagiers van trikes verplicht een helm te dragen (die voldoet aan de Europese norm 22.05), tenzij ze in een gesloten cabine zitten of in een veiligheidscel en een autogordel dragen.