Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

belasting betalen voor stalling van caravan in kroatie

Vraag gesteld door C11 op 4 maart 2015

Geachte ANWB,

Wij stallen sinds twee en een half jaar onze caravan in Kroatie.
De caravan stond op 1 juli 2013 (=toetreding van Kroatie tot de EU) op het depot van de camping.

Nu kregen wij van de camping een brief over het "vrijmaken van de caravan in het vrije verkeer van goederen". Ik snap niets wat er in deze brief bedoeld wordt, maar het heeft iets te maken met belasting die betaald moet worden omdat Kroatie een EU-land is geworden en dat dus mijn caravan van een niet-EU land (Kroatie voor 2013) in de EU is ingevoerd.

Ik begreep eerder dat dit voor ons niet van toepassing is, omdat onze caravan inmiddels 37 jaar oud is, maar kunt u mij vertellen of ik iets moet doen, en zo ja wat ?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Wij hebben hetzelfde probleem bij een Kroatische caravanstalling bij Vrsar.

Ik volg een discussie op: http://www.allesoverkroatie.nl/veelgestelde-vragen-over-kroatie/

Daar zie je vanaf: Marjan zegt: juli 27, 2014 om 6:53 pm
allerlei meningen. De tendens is wel, dat betalen niet hoeft. Een definitieve juridische uitspraak of mening van de ANWB heb ik nog niet kunnen vinden.***

Reactie van David Sjoer:

Wij wachten nog op een schriftelijke reactie  van de Nederlandse douane op deze situatie. Wij kunnen niet zeggen op welke termijn dit gebeurt. Wij adviseren u dan ook, wanneer u op korte termijn antwoord wenst, contact op te nemen met het dichtstbijzijnde douanekantoor in Kroatië en navraag te doen over de precieze formaliteiten. Dit zou kosteloos moeten zijn.

U dient bewijs te leveren d.m.v. kenteken/registratiepapieren dat er voor de caravan in het verleden al BTW is betaald en dat deze dus binnen de EU is aangeschaft. Mocht u toch verplicht worden te betalen, dan adviseren wij u dit te weigeren en verzoeken wij u dit aan ons kenbaar te maken.***

Reactie van Rik010:

Wij hebben afgelopen jaar al een Volmacht geregeld via een Notaris in Kroatië die een volmacht heeft uitgeschreven aan diegene die de stalling beheerd , om ALS de regeling akkoord zou worden , dit voor ons te regelen .
de kosten zouden dan € 100,00 per caravan zijn .
Ik heb nu 15-mei-2015 bericht van de beheerder gekregen dit voor 30-juni te betalen ?
Ik weet alleen NIET of deze regel goed gekeurd is ??
Wat nu te doen ?
Kan ik iemand hierover bellen ( Duoane ) ??***

Reactie van David Sjoer:

U zou hierover contact op moeten nemen met de gevolmachtigde stallingbeheerder, met de vraag welke werkzaamheden hij hiervoor uitvoert.  

Verder geldt dat om de douanestatus EU en het bewijs van de betaling van de BTW in Nederland aan te tonen het overleggen van een kopie van het Nederlandse kentekenbewijs van de betreffende camper of caravan voldoende is. De betreffende camper of caravan in Kroatië moet natuurlijk wel voorzien zijn van de Nederlandse gele kentekenplaten die corresponderen met het overgelegde kentekenbewijs. Door het overleggen van een kopie van het Nederlandse kentekenbewijs staat vast dat de invoerrechten en omzetbelasting in Nederland zijn betaald. Hierdoor zijn het goederen in het vrije verkeer van de EU en hoeft er geen invoerrecht en omzetbelasting te worden betaald. Er zou geen kentekenbewijs door de RDW kunnen worden afgegeven wanneer deze betalingen niet hadden plaatsgevonden. Aangeraden wordt om naar het dichtstbijzijnde douanekantoor te gaan.***

Reactie van Rik010:

David , ik krijg een Formulier gestuurd van de Beheerder kan ik die ergens naar toe Mailen voor helderheid ?
CARAVANS DIE TIJDELIJK ZIJN INGEVOERD IN DE REPUBLIEK KROATIË VÓÓR 01-07-2013
Burgers van de EU27-landen, die eigenaar zijn van een caravan en die vóór het toetreden van de Republiek Kroatië
tot de Europese Unie hun caravan tijdelijk hebben ingevoerd in de Republiek Kroatië en die hebben ondergebracht bij een van de bevoegde campings, worden opgeroepen, voor zover ze dat nog niet hebben gedaan, zich te melden bij het douanekantoor dat zich het dichtst bevindt bij de plek waar de caravan zich bevindt, om de douanestatus van de caravan te regelen. We herinneren u eraan dat alle douaneprocedures die vóór 1 juli 2013 in de Republiek Kroatië begonnen zijn en die afgerond zijn na het toetreden van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie (zoals bijvoorbeeld de tijdelijke invoer van een caravan) afgesloten moeten zijn onder de voorwaarden van de regelgeving van de Unie, waarover een gedetailleerde instructie bestaat van de Raad voor douanewetgeving, Algemene
dienst voor belastingen en douane-unie, van 28 maart 2013, TAXUD/A2/SPE/2013/058-EN (http://www.carina.hr/

Dokumenti/Naputci.aspx?args=iPYvMHlSJSXu8MIeb2AYgg%3d%3d).

In overeenstemming met genoemde EU-voorschriften, dienen de eigenaars van caravans genoemde caravans waarvan de douanestatus nog niet is geregeld, de procedure voor de tijdelijke invoer op één van de volgende drie mogelijke manieren af te ronden:
- in het vrije verkeer brengen van de caravan
- volgens de regeling T1-vervoer opnieuw uit de EU uitvoeren
- naar een andere lidstaat vervoeren gebruik makend van de regeling T1-vervoer

Om de caravan in het vrije verkeer te brengen is het noodzakelijk om douaneaangifte te doen met betaling van de voorgeschreven kosten (douanerechten en BTW).

Er hoeven geen douanerechten betaald te worden in het geval dat de caravan een communautaire status heeft.

• De communautaire status van de caravan kan worden aangetoond door:

- nummerplaten uit een van de EU27-landen met de bijbehorende documentatie en registratiegegevens, of
- een T2L-document BTW hoeft ook niet te worden betaald voor zover kan worden aangetoond dat:

• BTW al in rekening gebracht is in één van de EU-lidstaten, wat kan worden aangetoond door:

- nummerplaten van één van de EU27-landen met de bijbehorende documentatie en registratiegegevens, of

- het indienen van een douaneaangifte, en/of een rekening waarop BTW staat gespecificeerd, en/of een bewijs

van een belastingdienst dat de BTW al in rekening is gebracht, en/of een lease-contract waarop BTW staat

gespecificeerd etc., of
• de datum van het eerste gebruik van de caravan meer dan 8 jaar voor de datum van de toetreding van Kroatië tot de EU ligt,

• het bedrag van de te betalen BTW minder is dan 160 kuna (ongeveer 22 €).***

Reactie van ritsd:

Onze ervaring: ook onze bewaarder in Rovinj kwam nogmaals met de papieren voor de invoer. Erg onduidelijk op dat moment. Echter ook de camping (Polari, deel van de grote organisatie Maistra) bevestigde dat het noodzakelijk is omdat ze anders de caravan niet meer in bewaring nemen. En dat we de caravan dan mee terug naar NL moesten nemen. Overigens wist Polari ook niet HOE en WAT en WAAR we dat dan moesten regelen. Lang verhaal kort: uiteindelijk heeft een andere depothouder het geregeld. Wij kregen van hem een Volmacht (keurig in Kroatisch en NLs), daarmee naar de locale notaris (Voor certificering van mijn handtekening: kosten 37 kuna is Eur 5. Daarvoor tilt een NLse notaris zijn pen niet op). Met dat papier terug naar de depothouder die alles heeft geregeld via een tussenpersoon in Pula. Deze regelde alles bij de douane in Pula voor total 750 Kuna (100 euro). Nu is onze caravan ingevoerd in de EU. Bizar, maar voor 105 euro ben je van iedere discussie af. Gewoon doen.