Auto gekocht en na 3 dagen blijkt de motor olie te verbruiken (3 liter per 200 km)
Vraag gesteld door Zuhtu op 6 september 2017
Ik heb 2 weken geleden een auto gekocht (mazda 5 1.8 2006 3100€) en binnen enkele dagen bleek de motor olie te verbruiken na telefonisch contact met de garage waar ik de auto heb gekocht zij hij tegen mij om de olie te vervangen met de filters en daarna te kijken of het probleem verholpen zou zijn dit heb ik gedaan maar na 200 km zat de motor weer zonder olie wederom heb ik contact gezocht met de garagehouder we zouden eerst iets regelen met betrekking tot reparatie nu dit voor hem te duur blijkt wil hij dit niet doen en de auto ook niet terugnemen alleen voor minder dan ik heb betaald en hij zegt nu dat ik geen aanspraak heb op garantie of iets anders mijn vraag ik wat kan ik hiertegen doen?
Antwoord van Michiel
ANWB ExpertU heeft twee weken geleden bij een autobedrijf een gebruikte Mazda 5 1.8 (2006) voor € 3.100. De auto blijkt buitengewoon veel olie te verbruiken (3 liter/200 km). De verkoper geeft niet thuis. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.
Uitgangspunt bij olieverbuik; er is sprake van een gebrek, indien een auto meer dan 1 liter op 1000 - 1500 km verbruikt.
Het is overduidelijk dat de motor van desbetreffende auto behept is met een ernstig gebrek.
Dwaling
Nu blijkt dat het olieverbruik - van de auto - buitensporig hoog is, had de verkoper u hierover moeten informeren. Nu nde verkoper dit nagelaten heeft, is er sprake van dwaling (art 6:228 BW).
Bij een juiste voorstelling van zake zou u nummer tot koop zijn overgegaan. Op grond van dwaling kunt u de koopovereenkomst vernietigen. Hierbij dient u de auto aan de verkoper terug te leveren, en dient de verkoper het volledige aankoopbedrag aan u terug te betalen.
Wettelijke garantie
Naast dwaling kunt u zich tevens beroepen op conformiteit (art 7:17 BW). Duidelijk is dat de auto niet geschikt is voor normaal gebruik en niet voldoet aan de redelijike verwachting op basis van de overeenkomst.
Indien de verkoper (op zijn kosten) de auto niet kan/wil herstellen, dan kunt u de koopovereenkomst ontbinden.
Geschil
Indien u met de verkoper niet tot een vergelijk komt, dan kunt u - ervan uitgaande dat de weg naar de Geschillencommissie niet open staat - de zaak ter beoordeling voorleggen aan de rechter. Voor een dergelijke procedure is het inschakelen van een advocaat niet verplicht.
Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website. Meer informatie over een civiele procedure vindt u op de website van Rijksoverheid.
Deel deze pagina