Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verjaring boete uit Belgie

Vraag gesteld door hc61 op 16 mei 2020

In 1992 in België boete gekregen voor zgn. vluchtmisdrijf. Boete bestond uit geldboete en rijontzegging 1 maand. Geldboete wel betaald echter rijbewijs nooit ingeleverd in België. De boete wat op niet inleveren rijbewijs volgde nooit betaald. Is deze boete nu verjaard daar dit al 25 jaar geleden is?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in 1992 een vluchtmisdrijf gepleegd in België. Geldboete heeft u destijds wel voldaan. U heeft echter nimmer gevolg gegeven aan de de ontzegging van de rijbevoegdheid. U vraagt zich af of de vordering inmiddels verjaard is.

Door een actie zoals het sturen van een herinnering/sommatie etc wordt een vordering gestuit. De verjaringstermijn gaat dan opnieuw lopen.

Vraag aan u is wanneer u - zover u dit nog kunt herinneren - voor het laatst hierover een schrijven uit België heeft ontvangen.


***

 

Reactie van hc61:

 

Zover ik me kan herinneren is er na 1992 of 1993 nooit meer een schrijven uit België verstuurd. Moet er misschien wel bij vermelden dat ik in die periode verhuisd ben. Maar wel binnen dezelfde gemeente gebleven. Kan het dan toch nog zijn dat de vordering gestuit is? Of is er verder geen probleem meer te verwachten bij eventuele aanhouding of paspoortcontrole in België?


***

 

Reactie van Michiel:


Verjaring verkeersboete België:

  • Strafvordering: na (mogelijkheid om boete op te leggen): 5 jaren
  • Ten uitvoer leggen straf: 1 jaar


***

 

Reactie van hc61:

 

Geachte heer Claesen, bedankt voor uw antwoord. Dit houd dus in dat inmiddels ook de gerechtskosten verjaard zijn? In principe zou ik dus vrij kunnen in en uitreizen via Belgische luchthaven? Misschien stel ik deze vraag ten overvloede. Maar werd door rechtsbijstand - daar men geen antwoord kon geven op de vraag - doorverwezen naar de Belgische Jurifoon. Deze is om een of andere reden echter niet bereikbaar.


***

 

Reactie van Michiel:

 

Dat is correct.