Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is VVE verantwoordelijk om foutparkeerders in afgesloten eigen garage aan te pakken?

Vraag gesteld door CSI op 8 april 2016

Ik ben eigenaar van een parkeerplaats in de afgesloten garage van een flat met zowel koop- als huurappartementen. Er staat nu al ruim 2 weken een auto op mijn parkeerplaats. Momenteel ben ik dan ook al ruim 2 weken bezig om maatregelen te laten nemen door partijen als de politie en VVE van resp. huurders als kopers, en kom niet verder dan 'een briefje ophangen'. Ik weet nu wel zeker dat het om een medebewoner gaat, maar geen idee wie (ook vanuit VVE worden geen kentekens geregistreerd). Na bellen van een sleepbedrijf heb ik nu vernomen dat wanneer ik deze opdracht tot wegslepen of plaatsen van een wielklem geef, dat ik als eigenaar van plaats waar men ongevraagd gebruik van maakt aansprakelijk gesteld kan worden door de auto eigenaar. Nu begrijp ik dat de VVE wél een plicht c.q. bevoegdheid heeft om als beheerder van de parkeergarage om een partij aan te sturen om een wielklem te laten plaatsen (of wegslepen), maar die weigert dit nu te doen! Met slechts 1 telefoontje kan in ieder geval de partij die onrechtmatig op mijn plaats staan ook hinder ondervinden, maar tot op heden is men niet bereid om mee te werken.
Nu ben ik op zoek naar jurisprudentie of wetsartikelen die ik kan gebruiken om de VVE aan te sporen om actie te ondernemen.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U bent eigenaar van een parkeerplaats waarop nu sinds twee weken een auto geparkeerd staat. U heeft al verschillende partijen ingeschakeld, maar het probleem is tot op heden niet opgelost.

Het is de vraag of de VvE in dit geval kan optreden. De VvE is over het algemeen belast met het beheer van gemeenschappelijke voorzieningen. U zou na kunnen gaan of er in een huishoudelijk reglement of per akte is opgenomen dat de VvE ook in een dergelijke kwestie op kan treden. Als de VvE gehouden is op te treden, raad ik u aan in eerste instantie een aangetekende brief naar de VvE te sturen waarin u ze wijst op deze verplichting.

U kunt ook proberen via de RDW te achterhalen wie de eigenaar is van de auto zodat u deze kunt sommeren de auto te verwijderen van de plaats.