Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ID-kaart afgeven.

Vraag gesteld door bakker1416 op 15 september 2017

Ook dit jaar weer moest ik in Spanje bij inchecken bij het hotel mijn ID-kaart afgeven. Daar werd ie door een scanner gehaald. Argument: in opdracht van de politie! Wat voor scanner is dat en wat gebeurt er vervolgens met al mijn gegevens!? Ze namen geen genoegen met mijn prachtige copie met gewiste BSN-nummer.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In een hotel in Spanje wilden ze een scan van uw paspoort maken, en dat mocht niet van het kopie. U vraagt zich af wat u hiertegen kunt doen.

De ANWB krijgt veel vragen binnen over het afgeven en kopiëren van hun paspoort of identiteitskaart tijdens de vakantie. Gezien de toename van identiteitsfraude en de overheidscampagne is dit heel begrijpelijk. Wij geven advies wat je in diverse situaties het beste kunt doen.

Waarom wordt je identiteitsbewijs gevraagd?
Hotels, campings en vakantieparken zijn wettelijke verplicht bij het inchecken hun gasten te identificeren en te registreren. Ze hebben daar een paspoort of een identiteitskaart voor nodig. Bij de registratie worden een aantal gegevens overgenomen die nodig zijn voor het bijhouden van het nachtregister. Welke gegevens dat zijn hangt af per land. Voor Nederland zijn dat naam, woonplaats en type identiteitsbewijs. In het buitenland is dat meestal ook nummer van paspoort of de identiteitskaart. Het is niet nodig het Burgerservicenummer (BSN) over te nemen. Juist dit nummer kan samen met uw foto worden gebruikt voor fraude. Dit risico wordt versterkt als de receptionist een kopie maakt in plaats van enkel de gegevens over te nemen.

Het is onbekend hoe lang uw gegevens bewaard worden door hotels in Spanje.

Ondanks dat Rijksoverheid en de ANWB waarschuwen voor afgifte van identiteitsbewijs vanwege identiteitsfraude, leert de praktijk dat je er in het buitenland vaak niet aan ontkomt om het document af te gevenn voor een scan.