Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fiets tegen fiets ongeval

Vraag gesteld door Bever3 op 19 september 2017

Vanmiddag heb ik een fietser geraakt met mijn fiets. Ik kwam uit een steeg en had een fietser van links niet zien aankomen. Nu vraag ik me af of ik aansprakelijk ben voor het ongeval en eventuele schade. En waar ik kan vinden of ik hiervoor verzekerd ben. Ik ben ANWB-lid en heb een verzekering voor m'n scooter.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad als fietser. De tegenpartij kwam van links en reed ook op de fiets. U vraagt naar de aansprakelijkheid. Ik ga er vanuit dat er geen sprake is van letsel, dat wordt door u in ieder geval niet genoemd.

Voor de vraag wie er aansprakelijk is moet worden gekeken wie er een verwijtbare fout heeft gemaakt of volgens de wet verantwoordelijk is. In geval van een aanrijding tussen twee fietsers is van belang of er bijvoorbeeld een verkeersregel niet is opgevolgd.

U geeft aan dat de andere fietser van links kwam. Normaal gesproken heeft deze geen voorrang en zou u als van rechts komende fietser voorrang hebben. Dat kan anders zijn als er bijvoorbeeld door middel van borden of tekens op de weg voorrang is geregeld. Denk aan bijvoorbeeld haaientanden.

Ik kan al met al zo niet zeggen wie er aansprakelijk is. Dat hangt af van de feiten en omstandigheden ter plaatse.

Of u een rechtsbijstand heeft bij de ANWB zou u kunnen navragen bij onze afdeling verzekeringen.