Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

conformiteit en lekkage koelvloeistof

Vraag gesteld door jkb op 6 januari 2016

Een autogarage verkoopt mij een auto uit 1997 met 310.000 km op de teller. Dat er gebreken kunnen zijn is duidelijk bij die prijs. Maar als nu blijkt dat de auto koelvloeistof lekt en het een lekke koppakking zou zijn. Verkoper heeft het in zijn verkooptekst over een auto "in smetteloze staat" en over "Een unieke auto voor de liefhebber, is ook een echte trek auto voor een paardetrailer of iets dergelijks, motor 3.0 24V is beresterk en betrouwbaar." Verder heeft de eigenaar van de garage de auto zelf een tijdlang gereden. Hoe lang precies weet ik niet. De prijs was al relatief laag in vergelijking met soortgelijke auto's.
Zou ik een beroep op conformiteit kunnen doen?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht uit 1997 met 310.000 km op de teller. Nu is gebleken dat de auto koelvloeistof lekt. U vraagt of het mogelijk is een beroep te doen op non-conformiteit. 

Conformiteit

In de wet wordt aangegeven dat u redelijke verwachtingen mag hebben van hetgeen u koopt. Deze verwachtingen hangen af van onder andere de leeftijd van uw auto, de kilometerstand, de koopprijs en het gebrek zelf. Voor de koper geldt een vergaande onderzoeksplicht. 

De auto die u heeft gekocht is 18 jaar oud en heeft een kilometerstand van 310.000 km. Daarnaast was de koopprijs relatief laag in vergelijking met soortgelijke auto's. Van een dergelijke auto dient u dan ook de redelijke verwachting naar beneden bij te stellen. Het is dan ook raadzaam bij oudere auto's een aankoopkeuring uit te laten voeren, voordat de auto wordt gekocht. Het genoemde probleem kunt u dan ook bij deze auto verwachten.  

Ik acht gezien de beschikbare informatie de kans helaas klein dat u met succes een beroep kunt doen op non-conformiteit. 

Meer lezen over klachten na aankoop