Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tekort op dagwaarde van total-loss auto. Mijn eigen verzekering wil die €2000 meerkosten niet claimen

Vraag gesteld door Chicago op 13 september 2017

Mijn Scenic werd in stilstand total loss gereden door een SUV. Ik krijg van de verzekeraars alleen de dagwaarde vergoed, terwijl ik voor exact dezelfde occasion €2000 meer moet betalen. Kan ik die claimen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad. U heeft een vergoeding ontvangen voor uw auto. U heeft echter meer uitgegeven voor een vervangende auto dan het bedrag dat u heeft ontvangen.

In geval van een aanrijding kunt u de schade verhalen die u door die aanrijding hebt geleden. Dat is voor wat betreft uw auto de waarde van de auto vlak voor de aanrijding. Dit is de dagwaarde. Meer dan dat kunt u niet claimen. Het klopt dat er vaak meer betaald moet worden voor een vervangende auto. De nieuw aan geschafte auto is ook nooit gelijk aan de auto die u eerst had.

Het bedrag dat u meer heeft betaald kunt u niet claimen. Wel is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de bepaalde dagwaarde als u aan kunt tonen dat de auto in de praktijk meer waard is.

Meer over total loss en verhaal van schade vindt u op onze website.***

Reactie van Chicago:

Beste Annemieke, dank voor je reactie op mijn vraag over een vervangende auto een een total-loss aanrijding op all risk basis. Ik had dit antwoord verwacht, vandaar dat ik exact dezelfde auto qua type, bouwjaar en (meer!) kms heb gezocht en gevonden. Daarvoor betaalde ik dus een meerprijs van €2200. Die moet toch te verhalen zijn?***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Het is zaak om aan te tonen dat uw auto meer waard is dan de door de expert genoemde dagwaarde.

Indien u het niet eens bent met de door de expert vastgestelde dagwaarde kunt u zelf een expert inschakelen. Deze expert maakt een nieuw rapport op. De kosten hiervoor zijn voor u, tenzij de autoverzekering deze kosten dekt. Het verschil moet wel de moeite waard zijn.

U zou als eerste stap uw gegevens in kunnen voeren in de koerslijst van de ANWB. Komt ook hier een hoger bedrag uit dan de expert heeft aangegeven dan kunt u hier de verzekering op aanspreken en om uitleg vragen.Blijft de expert bij de door hem opgegeven waarde, dan kunt u alsnog een eigen expert inschakelen.

Is er slechts een gering verschil tussen het bedrag waarop de expert uitkomt en dat waarop u zelf uitkomt, dan loont het veelal niet om een contra-expertise te laten verrichten.