Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

te veel wegenbelasting betaald maar krijgen we niet terug.

Vraag gesteld door zoalstis op 23 januari 2018

Wij hebben 5 x wegenbelasting betaald voor de camper maar aangeslagen voor auto. Nu 5 x 287 euro betaald in plaats van 5 x 71.
We hadden volgens de belastingdienst zelf moeten aangeven dat het om een kampeerauto ging. Maar bij RDW staat hij geregistreerd als kampeerauto. OP het pasje van deel I en II staat Knaus. Nu wisten wij dat dus helemaal niet dat je dan zelf moet aangeven dat het een kampeerauto is. Nu dus ongeveer 600 euro teveel betaald maar de belasting dienst blijft bij hun standpunt ook nadat we bezwaar aangetekend hebben dat we het geld niet terug krijgen.
Kunt u ons hier in adviseren.
Nog even een vraag, zijn hier kosten aan verbonden.
We horen het graag.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of de Belastingdienst uw camper ten onrechte voor het volle tarief motorrijtuigenbelasting (MRB) heeft aangeslagen.

De aantekening 'kampeerauto' zelf op uw kentekenbewijs (kentekencard) is niet voldoende om in aanmerking te komen voor het kampeerautotarief. De camper moet voldoen aan alle voorwaarden.

Vanaf 1 januari 2013 hoeft u als eigenaar/houder van een camper géén verzoek voor een kampeerautotarief aan te vragen, wanneer de vorige eigenaar/houder camper reeds het kampeerautotarief (kwarttarief) betaalde.

Conclusie
Tenzij u de camper nieuw heeft aangeschaft, dan wel de vorige eigenaar/houder buiten Nederland woonachtig was, zou in beginsel automatisch het bijzondere kamperautotarief moeten dienen te gelden, zonde daarvoor voorafgaand een verzoek te moeten indienen bij de Belastingdienst.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van e Belastingdienst.***

Reactie van zoalstis:

De vorige eigenaar woonde in Duitsland en Spanje.
Dus hij is ingevoerd. Zoals ik het nu begrijp hoeven we dus geen bijzonder kampeerautotarief aan te vragen.***

Reactie van Michiel Claesen:

Neen, in dit geval - waarbij eigenaar in buitenland woonachtig is - dient u juist wel een verzoek in te dienen voor het bijzondere kampeerautotarief!

Wilt u in aanmerking komen voor het kampeerautotarief? Dan moet u in dit geval een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Vraag het kampeerautotarief aan met het formulier Verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief.

Tot het moment de Belastingdienst uw verzoek niet heeft gehonoreerd, blijft u het voltarief voor personenauto's verschuldigd.