Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

oorzaak van het van tijd verspringen van de distributieriem

Vraag gesteld door Moldova op 23 april 2018

Onze camper heeft voor 3000 euro motorschade. De diagnose: een slap staande distributieriem, van 1 jaar oud. Het bedrijf dat de distributieset heeft vervangen wijst alle aansprakelijkheid af. Immers, zo zegt hij: er kunnen ook andere oorzaken zijn, die buiten hem omgaan. Zo zegt hij dat een steentje de oorzaak kan zijn, of slepen bij koude weersomstandigheden (onze wagen is weggesleept bij -7) of er zou bij het bijvullen van olie gemorst kunnen zijn op de riem. Kortom, hij wijst alle aansprakelijkheid van de hand.
Ik heb hem al in gebreke gesteld. Dit was vandaag zijn officiële antwoord. En nu? Heeft hij gelijk?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Dank u voor uw reactie. Waar vind ik iemand die de technische expertise kan uitvoeren?***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

U heeft een camper waar schade is ontstaan aan de motor als gevolg van het verspringen van de distributieriem. De oorzaak is niet duidelijk. De garage geeft aan dat ook een oorzaak van buitenaf de schade kan hebben veroorzaakt. U vraagt of de garage gelijk heeft.

Er kunnen inderdaad ook meerdere oorzaken zijn voor de schade. Als de garantie voorbij is zult u aan moeten tonen dat de riem zelf het gebrek heeft veroorzaakt. Is er nog wel garantie, dan zal de garage moeten aantonen dat de riem niet de oorzaak is.

Een expertise/onderzoek kan duidelijkheid geven.Blijkt dat de schade niet van buitenaf komt maar wel degelijk is gelegen in de distributieriem zelf, dan zijn de kosten voor deze expertise voor rekening van de garage. Is de garage niet aan te spreken, dan zijn de kosten voor onderzoek voor eigen rekening.

Voor de stappen die u kunt nemen verwijs ik u graag naar het stappenplan reparatie en onderhoud op onze website.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

U zou voor een expertise bijvoorbeeld kunnen denken aan CED of DEKRA.