Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onverzekerd fietsongeluk gehad

Vraag gesteld door Tom Schoenaker op 22 juni 2015

Twee weken geleden heb ik tijdens een rondje racefietsen een ongeluk gehad met een tegemoetkomende scooter. Ik ben inmiddels aansprakelijk gesteld door de verzekering van de tegenpartij, en ik wil dit betwisten. Ik vind namelijk dat de scooterrijder tenminste net zo schuldig was aan het ongeluk als ik. De complicerende factor is dat ik op dat moment geen WA verzekering had, dus ik weet niet bij wie ik aan kan kloppen. Kunnen jullie mij hierin adviseren?

Met vriendelijke groet,

Tom Schoenaker

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent op de racefiets betrokken geraakt bij een aanrijding met een scooter. De verzekeraar stelt u nu aansprakelijk. U betwist de aansprakelijkheid.

In beginsel draagt een ieder zijn eigens schade, tot dat men kan aantonen dat de ander hiervoor aansprakelijk is. Dit geldt niet wanneer je als fietser of voetganger wordt aangereden door een motorvoertuig (auto, motor, bromfiets, snorfiets etc.). De wet bepaalt dat de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk is, tenzij hij overmacht kan bewijzen.

Het is van belang dat u als ongemotoriseerde verkeersdeelnemer beschermd wordt - op grond van art 185 WVW - door de wet ten opzichte van de gemotoriseerde verkeersdeelnemer. Raadpleeg voor meer informatie onze pagina over aansprakelijkheid voetganger of fietser. Voorts wijs ik u naar het stappenplan

Tot besluit, mocht u eveneens letselschade hebben opgelopen (blauwe plekken, kneuzingen, fracturen, et cetera) dan raad ik u zeer zeker aan contact op te nemen met onze Verkeersslachtofferlijn (tijdens kantooruren bereikbaar op 088-269 7766).

 


***

 

 

 

Reactie van Tom Schoenaker:

 

 

Beste Michiel,

Dank voor je antwoord. De eerste link die je hebt ingevoegd werkt helaas niet. Zou je de juiste nog op kunnen sturen?

Alvast bedankt.

Tom

 


***

 

 

 

Reactie van Cathy Lutgert:

 

 

Hartelijk dank voor uw reactie. De link is inmiddels aangepast.