Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Menings verschil over kleurstelling van chalet

Vraag gesteld door Dirk Peter op 17 september 2018

wil mijn chalet (eigendom) schilderen in de kleur ral 9003 grijs/wit en het houtwerk ral 7016 (antraciet). Ofschoon er diverse chalets in deze kleurstelling op het park staan, gaat de chaletparkeigenaar hier niet mee akkoord en verplicht mij de kleuren ral 1015 (creme) en ral 6009 (groen) te gebruiken. Kan hij dit? Chalet is nu grijs met bruin.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U vraagt of de chaletparkeigenaar het recht heeft te bepalen welke kleur verf u gebruikt voor het buitenwerk van uw chalet.

De beantwoording van uw vraag hangt af van de bepalingen in de voorwaarden van de ondernemer. Er zijn parken die streven naar uniformiteit in kleur en type. Op zich is daar geen bezwaar tegen als het op de juiste manier in de voorwaarden is vastgelegd en de ondernemer de recreanten op de juiste manier heeft geïnformeerd.

Belangrijk is dat het chalet weliswaar uw eigendom is, maar dat u doorgaans op basis van jaarcontracten huurt bij de eigenaar van het park. De eigenaar van het park kan aan die huurovereenkomst voorwaarden verbinden. Ten aanzien van onderhoud en dus ook kleuren mag de ondernemer voorwaarden stellen.***

Reactie van Dirk Peter:

Dank voor uw antwoord. Uniformiteit naar kleur en type is niet van toepassing daar alle chalets qua kleur en type verschillend zijn.. Ook zijn er m.b.t kleurstelling geen aparte regels opgesteld en hanteert de parkeigenaar de Recron voorwaarden. Hierin wordt schilderwerk niet specifiek genoemd. (artikel 17.3).***

Reactie van Henny van den Bergh:

In dat geval is het bijzonder dat de ondernemer nu eisen gaat stellen aan de kleuren. Ik raad u aan om dit eens rustig te bespreken met de ondernemer. De ondernemer kan u ongetwijfeld uitleggen wat de reden is dat uw eigen kleurkeuze niet is toegestaan.

Als u er niet uitkomt, kunt u het voorleggen aan de Recron Geschillencommissie vaste plaats. U moet er dan wel voor waken dat de sfeer op de camping er niet onder gaat lijden.