Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In Frankrijk een boete gekregen (snelheids overtreding) van de snelweg geplukt en meteen betalen. Pinnen bij automaat in winkelcentrum

Vraag gesteld door Sebshan op 14 september 2017

Goedemiddag, wij zijn afgelopen dinsdag 12 september 2017 in Frankrijk vlak bij Nancy, van de snelweg afgehaald door een zeer agressieve motor agent. Wij moesten achteruit rijden op de snelweg ( waar vrachtwagens met ruim 90 je voorbij reden) met een klein kind in de auto. We werden ergens achteraf in de berm staande gehouden. Agenten spraken geen andere taal, alleen Frans. Benaderde ons zeer agressief en moesten meteen autopapieren en rijbewijs inleveren en 90 euro betalen. Dit hadden wij niet op zak en werden door de agressieve motor agent ( samen met nog een Nederlands stel) naar een winkelcentrum gebracht waar wij moesten gaan pinnen. Een achteraf louche winkelcentrum, waar je liever niet als buitenlander wil komen!!! Daar 90 euro gepint en de motor agent was weg.... Wij zijn ( andere Nederlandse stel en wij) terug proberen te rijden naar de plek waar het allemaal begon. Door paniek en overruled te zijn door alles wisten we niet goed waar we heen moesten.. uit het niets dook de motor agent op en scheurde VOL gas de weg op en wij moesten hem volgen ? Uiteindelijk de plek gevonden en 90 euro lichter... De vraag aan de agent hoe ze het hebben gemeten , kwam niet aan. Hij bleef zijn zinnetje herhalen "you pay 90 euro". Met een klein briefje met wat franse woordje erop zijn wij weer op pad gegaan.. totaal overrompeld en overruled door deze agressieve franse agenten.... Wat ook opviel alle buitenlandse auto's werden staande gehouden de Franse automobilisten reden door..... Is dit een normale gang van zaken in Frankrijk ? Zijn er meerdere mensen die zo agressief benaderd zijn door franse agenten ? En hoe is de snelheids meting gedaan we hebben een klein papiertje maar verder geen idee hoe ze aan de snelheid zijn gekomen ?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Recentelijk heeft u in Frankrijk een nare ervaring meegemaakt bij het staande houden door een motoragent. U vraagt zich af of dit een gebruikelijke handelswijze van politie in Frankrijk.

Nee, deze handelswijze is zeker niet exemplarisch voor de handelswijze van de Franse politie.

Krijg na lezing van uw ervaring, sterk de indruk dat het hier eerder om een nep-agent gaat dan wel om een corrupte agent. Een 'normale' verbalisant zou u bijvoorbeeld normaliter nooit achteruit laten rijden op de snelweg.

Neem aan dat het ontvangen papiertje geen officiële boete betreft, waarop onder andere contactgegevens van de politie staan vermeld. U zou anders een klacht kunnen indienen tegen de handelswijze van desbetreffende motoragent.

Andere mogelijkheid is een bericht te sturen naar de Police Nationale via Facebook.

Meer informatie over boetes uit Frankrijk vindt u op onze website.***

Reactie van Sebshan:

We hebben wel een papiertje gekregen met wat gekrabbel erop van de desbetreffende agent.. ik heb een privé bericht gestuurd naar Police Nationale, met de bekeuring erbij.. tot nu toe nog geen reactie. Ook op de site van anti.fr kan ik nog geen bezwaar indienen omdat ze het dossiernummer niet kennen.. wat kan ik verder nog doen om eventueel de agenten aan te spreken op hun idiote gedrag?***

Reactie van Michiel Claesen:

Mocht een (bevredigende) reactie van Police Nationale uitblijven, dan zou u bij de 'Nationale Ombudsman' in Frankrijk uw beklag kunnen doen. Neem an de Nationale Ombudsman in Nederland, dan wel het Europees Consumenten Centrum (ECC) u de contactgegevens kan verstrekken.

Zou het op prijs stellen, als u mij op de hoogte houdt van het verdere verloop in deze zaak.