Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heb ik recht op nalevering van reservesleutel bij occasion?

Vraag gesteld door Tobiasvk op 11 februari 2017

Ik heb onlangs bij een importeur (geen bovag garage) een auto (uit 2010) gekocht. Bij hun advertentie stond dat er 2 sleutels bij zouden zitten, maar er stond ook bij dat er geen rechten aan die pagina konden worden ontleend. De tweede sleutel ontbrak bij de testrit. Ik vroeg of er wel een reservesleutel was. Hij moest ervoor kijken, dat wist hij zo niet. Ik deed een aanbetaling en kwam een week later terug toen de auto een kenteken had gekregen. Die dag zag ik ze een papier en een sleutel wegleggen en even later iemand met mijn auto aan komen rijden. Ik verwachtte daardoor dat dat mijn tweede sleutel was, want er was niemamd anders in de garage en het was al na sluitingstijd. Eenmaal in de auto gestapt na betaling, zag ik dat er maar een enkele sleutel was. Ik vroeg ernaar en de verkoper zei dat ik die voor 20 euro wel kon laten namaken. Ze kochten wel vaker auto's met een enkele sleutel. Zonder na te denken daar toch maar genoegen mee genomen aangezien het al laat was, ik lang gereisd had en het aanvoelde alsof ik geen poot had om op te staan. Een reservesleutel bij laten maken kost echter wel wat meer dan 20 euro ben ik achter gekomen. Kan ik eisen dat ze mij alsnog een tweede sleutel aanleveren en welke stappen moet ik hiervoor ondernemen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft bij een autobedrijf een gebruikte auto uit 2010 gekocht. In de advertentie stond onder meer dat een tweede sleutel aanwezig was. Bij levering bleek de tweede sleutel toch niet beschikbaar te zijn. De verkoper stelde dat maken van een duplicaat circa € 20 zou kosten, dit bleek in de praktijk toch geheel anders. U vraagt zich af of u alsnog recht heeft op nalevering van een reservesleutel.

Indien u een gebruikte auto koopt, dan mag u erop vertrouwen dat naast de moedersleutel een reservesleutel aanwezig is. In desbetreffende geval stond bovendien in de advertentie de aanwezigheid van een reservesleutel vermeld.

Op grond van de wet (art 7:17 BW juncto 7:21 lid 1 sub a BW dient de verkoper de ontbrekende sleutel na te leveren of anders de kosten voor het vervaardigen van een duplicaat te vergoeden.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.