Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem Subaru Forester

Vraag gesteld door William P. op 15 mei 2016

In januari heb ik bij een merkdealer een Subaru Forester 2.0 2008 gekocht, km-stand 64.000. De auto is bij deze dealer steeds in onderhoud geweest. Ten tijde van de aankoop zei de dealer desgevraagd dat de distributieriem moet worden vervangen na 100.000 km of na 10 jaar. Dat zou volgens hem dus voorlopig niet aan de orde zijn. Na aankoop zag ik echter in het boekje dat dit 105.000 km of 7 jaar is. Op basis van de leeftijd zou de distributieriem dus al een jaar geleden moeten zijn vervangen. De dealer blijft er bij, dat dit pas na 10 jaar hoeft en dat eigenlijk 12 jaar ook nog wel verantwoord is. Mocht er binnen nu en twee jaar wat gebeuren, dat stelt hij zich verantwoordelijk voor de eventuele schade. Bij een km-stand van ca. 70.000 scheurde twee weken geleden echter de multiriem. Deze werd in het kader van de nog geldende BOVAG-garantie gratis vervangen. De oude riem zag er verweerd en uitgedroogd uit. Ik weet niet of multiriem en distributieriem van hetzelfde materiaal gemaakt zijn, maar dit heeft me wel aan het denken gezet. Moet ik m.b.t. de distributieriem het boekje aanhouden of de dealer geloven? Hij wil eventueel de distributieriem vervangen tegen de gereduceerde prijs van € 500,- incl. BTW. Is dit redelijk? Of kan ik hem aanspreken op het verstrekken van onjuiste informatie tijdens de aankoop? Als ik bij de aankooponderhandelingen had geweten wat de vervangingstermijn volgens het boekje was, dan had ik vervanging van de riem zeker als een voorwaarde voor de aankoop aangehouden...

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Begin dit jaar heeft u bij de Subaru dealer een Subaru Forester 2.0 uit 2008 aangeschaft. Bij de onderhandelingen stelde de dealer dat de distributieset een vervangingstermijn heeft van 100.000 km of 10 jaar, dit in afwijking van de informatie in het onderhoudsboekje. U vraagt zich af wat nu juist is.

Vervangingstermijn
Navraag bij mijn technische collega's leerde dat de vervangingstermijn 105.000 of 7 jaar betreft. Oftewel: de distributieset had reeds een jaar vóór levering vervangen moeten zijn.

Uitgaande van de vervangingstermijn van de distributieriem 7 jaar/105.000 bedraagt en de set reeds een jaar eerder vervangen had moeten worden, lijkt het me in casu redelijk.

Totale kosten voor vervangen van een distributieset (inclusief waterpomp koste overigens circa € 775,00 (incl BTW) en inclusief arbeidsloon. Onderdelen kosten circa € 350. Arbeidsduur: 5,2 uur.

Geschillencommissie
Indien u geen overeenstemming bereikt met de dealer, kunt op grond van de toepasselijke Bovag garantie de zaak ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Beschikt u over een rechtsbijstandverzekering, schakel deze in.