Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wegenverkeerswet 1994 artikel 5 ook geldig op stoep

Vraag gesteld door HansNuijts op 13 december 2016

Gaarne zou ik antwoord hebben op de volgende vraag:

Is dit artikel 5 Wegenverkeerswet 1994 ook geldig op de stoep?

Tekst:" Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd. "

Op dit moment zijn door de gemeente Almere in onze stoep voor senioren bungalows Parkeervakken aangebracht en hierdoor staan er nu auto's en is het niet meer mogelijk op de stoep te wandelen, met kinderwagens te lopen of post te bezorgen zonder daarvoor steeds op de rijbaan te moeten lopen.

Ik wil mij gaan beroepen op dit algemene kapstok wets artiekel om bezwaar te maken bij de gemeente Almere.

Alvast bedankt voor de reacties
Vriendelijke groet
Hans

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of art 5 Wegenverkeerswet eveneens van toepassing is op de stoep. Dit vanwege aanpassing inrichting weg/stoep door de gemeente Almere, ten behoeve van senioren parkeerplaatsen, waardoor in de nieuwe situatie de stoep nog nauwelijks begaanbaar is.

U moet zich in dit kader niet op art 5 Wegenverkeerswet beroepen, maar u had destijds bij de gemeente Almere bezwaar kunnen maken tegen deze - inmiddels gerealiseerde - plannen.

Indien de overlast voor voetgangers dusdanig is, adviseer ik u een klacht in te dienen bij de gemeente Almere. Alsmede de plaatselijke politiek te mobiliseren.