Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurbekrachtiging kapot

Vraag gesteld door Stuurbekrachtiging GLK op 28 april 2016

Ik heb een Mercedes GLK van 4 jaar oud nu met 55000 km op de teller. Bij de laatste beurt vertelde men mij de stuurbekrachtiging "dood" is en vervangen moet worden. Het gaat om de "stang" tussen de twee voorwielen met de olie er in. Voor vervangen rekent men een prijs van ong, 3200 EURO. Ik vraag me af of dit niet onder de garantie moet vallen, de auto is niet oud en heeft nog niet veel kilometers gemaakt! En als het onder de garantie valt, welk deel van de kosten zijn dan wel voor mij??

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een Mercedes GLK van 4 jaar oud waarbij de stuurbekrachtiging niet meer werkt. Vermoedelijk doelt u op een defect stuurhuis, gezien de omschrijving en de hoge kosten dit te repareren.

Ik weet niet of er garantie is afgesproken en voor welke duur en op basis van welke voorwaarden. Maar los daarvan bestaat er ook een soort wettelijke garantie. Dit wordt ook wel conformiteit genoemd.

Conformiteit

Als u een auto koopt mag u op grond van de overeenkomst redelijke verwachtingen hebben van de auto. Deze redelijke verwachtingen hangen bijvoorbeeld af van de koopprijs, het bouwjaar, de kilometerstand en de mededelingen die de verkoper heeft gedaan over de auto. Van een auto van deze leeftijd en deze kilometerstand hoeft u nu geen defect stuurhuis te verwachten, mits dit niet komt door verkeerd eigen gebruik en de onderhoudsbeurten altijd zijn uitgevoerd.

Kosten

In de wet staat dat bij vervanging van een product of ontbinding van de overeenkomst de kosten voor rekening van de verkoper komen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij langdurig gebruik van een kostbaar product (zoals een auto), kan het redelijk zijn dat u als koper toch een vergoeding moet betalen omdat u een bepaald voordeel hebt gehad. Dit wordt ook wel gebruiksvergoeding, verbruiksvergoeding, coulanceregeling, nieuw voor oud, afschrijving of gedwongen inruil genoemd.

Meer informatie over de gebruiksvergoeding en een stappenplan die u kunt gebruiken voor het aanspreken van de verkoper.