Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

scooterhelm-bandje

Vraag gesteld door scooterhelm op 17 juni 2015

Ik ben op 16-6-2015 bij politiecontrole aangehouden en mijn scooter moest op de rollebank. Was goed verder totdat de politieman zei dat zijn motor- collega had gezien dat het bandje onder mijn helm niet vast heeft gezeten. Hij moest van zijn collega dus een bon uitschrijven van 97Euro. Dat is evenduur als gewoon geen helm dragen,terwijl mijn helm al muurvast op mijn hoofd zit. Ze zien toch ook wel van; hoelang ik de scooter nog maar heb en dat ik nooit verder een bekeuring heb gehad. Als ze een aantekening zouden hebben gemaakt dat ze mij daarop hebben gewezen en het bedrag hadden genoemd wat ik de volgende keer zou moeten betalen. Dan schrik je ook wel met zo'n waarschuwwing. Dit bedrag is voor mij veel te hoog ten opzichte van mijn lage inkomen van ongeveer 1200 p.mnd en met een gezin van 2 kinderen. Ik wil graag heel veel advies van iedereen zodat ik mijn proces kan aanvechten want hiermee ben ik het niet mee eens. Ik zou heel graag mijn verhaal voor de rechter willen uitleggen. Hoe doe ik dat??????
Met vriendelijke groeten; Sil

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft bij een politiecontrole een boete ontvangen, omdat het bandje van uw helm niet vastzat. U wenst uw kant van het verhaal voor te leggen aan de rechter.

U ontvangt in eerste instantie een brief van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) met een acceptgiro. U kunt dan de boete voldoen of deze betwisten door bezwaar te maken. Wanneer u geen bezwaar maakt, dient u voor de vervaldatum de boete te voldoen om te voorkomen dat deze met 50% wordt verhoogd. Na een aanmaning wordt de boete verhoogd met 100%. Wanneer uw bezwaarschrift wordt afgewezen, dan heeft u de mogelijkheid om binnen zes weken na ontvangst van de afwijzing beroep aan te tekenen bij de kantonrechter.

In uw situatie zie ik helaas geen mogelijkheid onder de boete uit te komen. Dat u nog niet eerder een bekeuring heeft ontvangen, is geen reden voor de politie u enkel een waarschuwing te geven.

Meer informatie over de bezwaar- en beroepsprocedure vindt u nog op onze website