Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

mag scooter achterop auto?

Vraag gesteld door ande op 11 juli 2016

We willen een scooter vervoeren op de bagagedrager van onze auto. (bagagedrager op het schuine gedeelte, het is een hatchback model). De scooter steekt in de breedte niet uit en zit uiteraard goed vast. Is dat wettelijk toegestaan?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt of u de scooter achterop de auto vervoeren. Dit is niet toegestaan en daarnaast onverantwoord gezien het gewicht. Een fiets op de achterklep vervoeren is nog zwakker dan op de trekhaak. Een scooter is al helemaal niet mogelijk.

Als u een fiets op een fietsendrager op de trekhaak wilt vervoeren, dan mag u de maximale kogeldruk niet overschrijden. Het gewicht van een scooter zit daar al snel boven.
***

Reactie van woutiemand1:

Mag de brommer wel op de fietsendrager als deze de kogeldruk niet overschrijd?***

Reactie van Marika Oliviera:

U wilt weten of er een brommer op de fietsendrager mag indien het de kogeldruk niet overschrijdt.

Strikt genomen gaat het hier om een bagagedrager die u alleen mag gebruiken waar deze voor is ingericht. In dit geval zou u daar alleen fietsen mee mogen vervoeren. Wanneer de drager niet meer als zodanig aan te merken is mag men er andere bagage mee vervoeren. U dient daarbij wel te letten op de toegestane belasting van de drager en de toelaatbare maximale kogeldruk volgens de autofabrikant. Tevens moet de bagage goed en deugdelijk worden bevestigd.