Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

kentekenplaat/trekhaak perikelen

Vraag gesteld door droopy34 op 5 januari 2017

goedemorgen,

ik heb een vraag over een vaste trekhaak voor een kentekenplaat.
Het betreft een Suzuki Alto uit 99 waar dit voor geldt, mijn vrouw is dus aangehouden hiervoor en het een prent van 130 euro ontvangen, jammer maar helaas..
Nu ben ik aan het kijken voor een oplossing, elke keer verwijderen is geen optie zeg maar en kwam met de volgende ideeen
1. een lichtbalk met een gele kentekenplaat op de bumper schroeven
2. een oude fietsdrager aanpassen en daar een witte kentekenplaat op monteren en die op de trekhaak doen als de echte fietsdrager er niet op zit

mijn vraag is nu of beide opties mogen qua wetgeving

mvg

Rob

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Naar aanleiding van een verkeersboete vanwege niet goed afleesbare kentekenplaat, bent u op zoek naar een oplossing; anders dan het telkens demonteren van de trekhaak.

In plaats van de door uzelf geopperde oplossingen, is het mijns inziens praktischer om de kentekenplaat (inclusief verlichting) op de bumper naast de trekhaak te monteren.***

Reactie van JvKnegsel:

Dan moet ook de kentekenplaatverlichting "meeverhuizen".

Overigens, is die auto uit 1999 nooit bij de apk op dit punt afgekeurd geweest? Het is ook een apk-eis.

Naar eigen zeggen heeft zijn vrouw van de vragensteller een bekeuring gekregen voor het hebben van een vaste trekhaak voor de kentekenplaat. Dat is op zich niet strafbaar. Al spreekt artikel 5.2.1 Regeling voertuigen wel van afscherming.
Niet voor een door de trekhaak (vast of afneembaar, maar wel aanwezig, maakt niet uit) onleesbare kentekenplaat. Dat zou wel strafbaar zijn.

Mogelijk heeft de verbalisant zich vergist. De trekhaak mag best iets voor de kentekenplaat zitten, als maar geen letters of cijfers afgedekt zijn. Dit volgt uit artikel 5.2.1 lid 5 van de Regeling voertuigen. Daarin staat ook hoe het een en ander moet worden geconstateerd: door een waarnemer die recht midden achter de auto staat op een afstand van 20 meter. Het blijkt om de letters en de cijfers te gaan. Díé moeten leesbaar zijn én mogen - ook al zijn ze leesbaar - niet gedeeltelijk zijn afgeschermd.
Hoe is de "afdekking" door de verbalisant waargenomen?
Het is toch een teken aan de wand dat de auto die al sinds 2002 apk-plichtig is, hierop nooit is afgekeurd? De trekhaak is misschien ook nog wel origineel voor bij deze auto.

Overweeg toch in bezwaar/beroep te gaan tegen de bekeuring. De termijn is weliswaar verstreken, maar je leest nu pas informatie en inzichten die je destijds niet kende. Mogelijk kan dan aan de termijnoverschrijding voorbij worden gegaan. Het zou een onbillijkheid van overwegende aard zijn je vrouw met een onterechte bekeuring te laten zitten. Zij heeft er ook niet om gevraagd.