Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Haarscheurtjes in motorblok.

Vraag gesteld door JaapVo op 15 februari 2016

April 2015 Volvo V40 1.6D gekocht, bouwjaar jan. 2013 km-stand 126.000. Kreeg vorige week plotseling melding dat temperatuur motor opliep, garage gebeld, laatste 5 km in overleg rustig naar garage gereden. Kreeg telefoontje dat er haarscheurtjes in motorblok zitten, verloor koelvloeistof. Conclusie was dat motorblok vervangen moest worden. Auto gekocht zonder garantie, kan ik kosten eventueel verhalen op garage of Volvo. Huidige km-stand is 153.000, auto reed tot nu toe probleemloos.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

April 2015 heeft u bij een garagist een Volvo V40 1.6d gekocht. Bouwjaar 2013/ 126.000 km. Verkoper heeft haarscheurtjes in het blok geconstateerd. Motor moet worden vervangen. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Allereerst dient (door een expert) te worden vastgesteld wat de oorzaak is van de haarscheurtjes. Betreft het een productiefout of is er te lang doorgereden met een koelingsprobleem.

Fabricagefout
In dat geval kunt u zich met succes beroepen op non-conformiteit ('wettelijke garantie'). Indien men een ruilmotor terugplaatst dan dient dit met gesloten beurs te geschieden. Indien u kiest voor een nieuwe motor, dan is het redelijk dat u een bijdrage levert (gebruiksvergoeding).

Oververhitting motor
In dat geval ligt de oorzaak meestal bij de berijder van de auto die te lang is doorgereden met een koelingsprobleem.

Indien sprake van oververhitting van de motor, dan is in casu de vraag in hoeverre de verkoper/garagist verwijtbaar heeft gehandeld door u met desbetreffend probleem door te ,laten rijden (5 km naar garagist toe).

Voor meer informatie over klachten na aankoop, raadpleeg onze webpagina: 'Klachten na aankoop'.