Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem kapot bij tweedehands auto

Vraag gesteld door SZwetsloot_ op 2 maart 2017

Ik heb vijf maanden en 20 dagen geleden een tweedehands auto gekocht bij een garage. Nu is de distributieriem van deze auto geknapt terwijl ik 120 reed op de snelweg.
Ik heb de garage daar meteen van op de hoogte gesteld met dat dit valt onder de wettelijke garantie. Nu kreeg ik meteen van hun te horen dat ze bij deze aanvraag een jurist zullen inschakelen.
Welke stappen kan ik nu verder hierin ondernemen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Nog geen half jaar geleden heeft u bij een autobedrijf een gebruikte auto gekocht. Onlangs is - rijdend op snelweg - de distributieriem gebroken met alle gevolgen van dien. U heeft zich bij de verkoper beroepen op conformiteit. de verkoper. De verkoper stelde een jurist te zullen inschakelen. U vraagt zich af hoe nu verder te handelen.

Zover u dit nog niet gedaan heeft, adviseer ik u de verkoper schriftelijk (per e-mail) in gebreke te stellen.

De eerste 6 maanden na levering is er sprake van omgekeerde bewijslast (art 7:18 lid 2 BW, ofwel: de verkoper dient te bewijzen dat de distributieriem van levering af niet al ondeugdelijk was.

Voor meer informatie overklachten na aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van SZwetsloot_:

Ik heb de garage per direct op de hoogte gesteld via email.
Zij doen echter heel erg hun best om niet via email te reageren.
Elk verzoek wat ik hun nu stuur wordt via SMS beantwoord.
Hoe erg moet ik erop aandringen dat zij via mail beantwoorden?***

Reactie van Michiel Claesen:

Adviseer u in dat geval de ingebrekestelling aangetekend te versturen, geef aan dat ze uiterlijk binnen twee weken na dagtekening schriftelijk dienen te reageren. Geef tevens aan wat uw vervolgstappen zullen zijn bij afwijzing of bij uitblijven van een schriftelijke reactie (de auto elders laten herstellen, en vervolgens kosten te verhalen op verkoper etc).