Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting vervangen BMW320i, wie draait op voor de kosten?

Vraag gesteld door Han L. op 7 december 2017

Ik heb mijn BMW 320i nieuw gekocht in juni 2012. Altijd onderhouden door dealer. Nu kreeg ik bij onderhoudsbeurt bij km stand 139000 te horen dat mijn distributie ketting vervangen moet worden naar aanleiding van hoog geluid bij gas geven. Kosten circa 3000€. Dit had ik niet verwacht omdat juist een distributieketting lang behoort mee te gaan tov distributieriem. Ik vind dat van bij een BMW verwacht mag worden dat een ketting langer meegaat.

raag is of ik wettelijk recht heb op vergoeding/garantie ivm auto 5 1/2 jaar oud en gezien de kilometerstand?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt in juni 2012 een nieuwe auto gekocht. De auto is altijd dealer onderhouden. Nu blijkt na 139000 kilometer dat uw distributieketting vervangen moet worden. U vraagt zich af of u een dergelijke kostenpost nu al moet verwachten.

Bij de beantwoording van deze vraag ga ik er vanuit dat het gaat om normaal gebruik van de auto.

Een distributieketting heeft anders dan de distributieriem geen vaste interval. De distributieketting is onderhoudsarm en dient in feite een autoleven lang mee te gaan. Hij wordt alleen vervangen indien daar aanleiding voor is.

Kosten vervanging
In uw geval is de distributieketting vroegtijdig aan vervanging toe. De distributieketting is niet deugdelijk te noemen. In dat geval dient de verkoper de ketting te vervangen. Kosten komen op grond van art 7:21 lid 2 BW voor rekening van de verkoper.

Geschillencommissie
Komt u niet tot een vergelijk met de verkoper; leg dan het geschil ter beoordeling voor aan de Geschillencommissie Voertuigen (dat kan alleen indien het gaat om een BOVAG bedrijf of indien het bedrijf rechtstreeks bij de Geschillencommissie is aangesloten)of span een civiele procedure aan bij de rechter.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.

 


***

 

 

 

Reactie van Hulliex:
Hallo Han,

 

 

Ik ben benieuwd hoe dit uiteindelijk is afgelopen? Ik ben vandaag in de garage geweest en zit met exact hetzelfde probleem/kosten (ook 320i uit 2012)

Vriendelijke groet,

Jeroen

 


***

 

 

 

Reactie van Han L.:
Hallo Jeroen,

Na enige discussie afspraak gemaakt met dealer en importeur om kosten te verdelen. Uiteindelijk 40% zelf betaald. Hopelijk lukt dit jou ook.

Vriendelijke groet,

Han