Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

aangereden door scootmobiel

Vraag gesteld door rreim op 10 februari 2015

Op een parkeerplaats van het wijk winkelcentrum ben ik aangereden door een scootmobiel. De scootmobiel kwam van rechts tussen geparkeerde auto's. Ik reed rechts en wilde gaan parkeren verder op de parkeerplaats. De scootmobiel reed mij in het midden van de auto aan. De door het schadebedrijf opgegeven schade is €1250,-. Ik ben WA verzekerd. Is de scootmobiel berijder aansprakelijk voor de schade?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Het is lastig om dat zo te zeggen. Daar is meer informatie voor nodig. Was u zelf bijvoorbeeld al aan het inparkeren? Waren er getuigen? Was de scootmobiel ook aan het inparkeren?

Het uitgangspunt is dat verkeer van rechts voorrang heeft. Ook is de regel dat een bestuurder die in- of uitparkeert aan al het overige verkeer voorrang moet verlenen. In de wet wordt dit een bijzondere manouvre genoemd. Hierbij moet altijd aan het overige verkeer voorrang worden verleend. Waren zowel u als de scootmobiel aan het inparkeren, dan had u allebei de plicht om voorrang te verlenen. De schade wordt in dat geval doorgaans verdeeld over beide partijen. Ieder betaalt dan de helft van elkaars schade.

U geeft ook aan dat de scootmobiel tussen geparkeerde auto's reed. Als de scootmobiel hierdoor pas laat zichtbaar was en u de scootmobiel dus niet kon zien aankomen kan er sprake zijn van eigen schuld aan de kant van de scootmobiel. Ook dit kan de vraag wie er in deze aansprakelijk is nog beïnvloeden.

Verdere informatie vindt u op onze pagina over aanrijdingen en aansprakelijkheid.***

Reactie van rreim:

De scootmobiel kwam uit de supermarkt en reed tussen de geparkeerde auto's van het trottoir het parkeerterrein op. De scootmobiel zag mij op het laatste moment en kon niet meer stoppen. Helaas geen getuigen die het hebben zien gebeuren.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Het uitgangspunt blijft dat u moet bewijzen dat de scootmobiel een fout heeft gemaakt. Indien de scootmobiel tussen auto's de straat op kwam en tegen u aanreed kunt u de verzekeringsmaatschappij van de scootmobiel voor uw schade aanspreken. U reed op dat moment op de weg en daar had de scootmobiel rekening mee moeten houden. Ik ga er dan wel van uit dat u op dat moment niet bezig was met inparkeren. Wel zult u de fout van de scootmobiel moeten bewijzen. U geeft aan dat er geen getuigen waren. Getuigen kunnnen bijvoorbeeld ook inzittenden zijn. Het hangt in dit geval vooral af van de verklaring die de bestuurder van de scootmobiel afgeeft aan zijn/haar verzekeringsmaatschappij. Erkent deze zijn fout, dan zal de verzekering vergoeden. Zo niet, zult u bewijs moeten aanleveren.