Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verkoop oldtimer duitsland

Vraag gesteld door nsu1300tt op 22 april 2015

Ik heb 5-6-2014 een nsu tt verkocht naar duitsland .
nu blijkt dat het geen originele tt is maar een 1000 .
ik heb die nsu in 1989 gekocht niet anders wetende als een nsu tt dus incl het benodigde kentekenbewijs dat volgens mij bij de tt hoorde .
kan dit gevolgen voor mij hebben , ik heb te goeder trouw die auto naar duitsland verkocht .
graag hoor ik van u of dit gevolgen voor mij kan hebben

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U geeft aan dat de auto is verkocht op 5 juni 2014 en dat nu blijkt dat dit geen originele Prinz tt blijkt te zijn, maar een NSU Prinz 1000. Uit uw bericht maak ik op dat er dus een jaar later is geconstateerd dat het een ander type betrof. Dit kan aannemelijk maken dat ook u het verschil niet heeft kunnen constateren.

Volgens onze auto-experts is het verschil tussen de tt en 1000 vooral zichtbaar door het interieur en de motor, maar als dit bijvoorbeeld overgebouwd is, dan kan dit inderdaad lastig zijn vast te stellen. Wanneer koper en verkoper allebei uitgaan van dezelfde onjuiste informatie spreekt men van wederzijdse dwaling. Er is bij wederzijdse dwaling geen sprake van schuld van de verkoper. Een beroep op dwaling in deze situatie is vaak lastig omdat er een veel sterkere nadruk ligt op de onderzoeksplicht van de koper. De koper moet ook aantonen dat hij expliciet op zoek was naar een TT en dat als hij dit had geweten, hij deze auto niet had gekocht.