Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb een vraag over het rijden op een rotonde met dubbele rijbanen

Vraag gesteld door m00r46 op 14 april 2015

Ik heb vragen over deze rotonde,

Rotonde met dubbele rijbanen, er staat op de dubbele toerit naar de rotonde aan de rechterzijde een pijl rechtdoor en op de linkerzijde rechtdoor en links (driekwart).
Stel : een auto rijdt op de rechter baan, dus op de baan voor rotonde rechtdoor vervolgen, maar neemt toch de rotonde driekwart, mag dat?
Stel : twee auto’s rijden naast elkaar naar de rotonde, de linker auto neemt de afslag rotonde rechtdoor en de rechter auto neemt de afslag driekwart, moet de linker auto de rechter auto dan voorrang verlenen dus midden op de rotonde wachten om te zien wat de rechter auto van plan is?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Het betreft een standaardrotonde, maar wel met twee rijstroken. De hoofdstroom zal ongetwijfeld rechtdoor rijden en dat heeft men gefaciliteerd met de twee rijstroken vóór, op en na de rotonde. Op het wegdek zijn pijlen geschilderd en die geven net als bij met verkeerslichten geregelde kruispunten een verplichte rijrichting aan. Als men dus op de rechterrijstrook rijdt is men dus verplicht rechtdoor te rijden. Op de linkerrijstrook mag men rechtdoor en linksaf. Het verkeer zit elkaar dus niet in de weg. Ik raad aan wel rekening te houden met verkeer wat op de rechter rijstrook rijdt. Indien dit verkeer ondanks de verplichte rijrichting toch op de rotonde blijft rijden dient u daar rekening mee te houden als u de rotonde wilt verlaten vanaf de binnenste rijbaan.