Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ook wij kregen via onze caravanboer in Tar, Kroatië onderstaande brief in het Nederlands. Het is voor ons onduidelijk of en hoeveel we moeten betalen. Kan de ANWB op dit probeem al een helder antwoord?

Vraag gesteld door LSlichter op 29 april 2015

MEDEDELING BESTEMD VOOR EIGENAREN VAN CARAVANS
UIT DE EU27-LANDEN IN DE REPUBLIEK KROATIË
VAARTUIGEN DIE TIJDELIJK ZIJN INGEVOERD IN DE REPUBLIEK KROATIË VOOR 01-07-2013
Alle informatie die verband houdt met de tijdelijke invoer van vaartuigen door een vreemdeling met gewone verblijfplaats in de EU-landen, zijn beschikbaar in het Duits, Engels en Italiaans, op de volgende websites:
http://www.carina.hr/Carina/Jahte2.aspx en http://www.carina.hr/Carina/Jahte.aspx.
1.
DOUANE VAN DE REPUBLIEK KROATIË | MINISTERIE VAN TOERISME VAN DE REPUBLIEK KROATIË | KROATISCH NATIONAAL BUREAU VOOR TOERISME
Geachte eigenaren van vaartuigen en caravans,
Voor zover u de douanestatus van uw vaartuigen of caravans die tijdelijk zijn ingevoerd in de Republiek Kroatië vóór 01-07-2013 nog niet heeft geregeld, roepen wij u via deze weg op om dat te doen, in overeenstemming met de verplichtingen die voortvloeien uit de Europese regelgeving. Dat geldt dus zowel voor vaartuigen, als voor caravans.
CARAVANS DIE TIJDELIJK ZIJN INGEVOERD IN DE REPUBLIEK KROATIË VÓÓR 01-07-2013
Burgers van de EU27-landen, die eigenaar zijn van een caravan en die vóór het toetreden van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie hun caravan tijdelijk hebben ingevoerd in de Republiek Kroatië en die hebben ondergebracht bij een van de bevoegde campings, worden opgeroepen, voor zover ze dat nog niet hebben gedaan, zich te melden bij het douanekantoor dat zich het dichtst bevindt bij de plek waar de caravan zich bevindt, om de douanestatus van de caravan te regelen. We herinneren u eraan dat alle douaneprocedures die vóór 1 juli 2013 in de Republiek Kroatië begonnen zijn en die afgerond zijn na het toetreden van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie (zoals bijvoorbeeld de tijdelijke invoer van een caravan) afgesloten moeten zijn onder de voorwaarden van de regelgeving van de Unie, waarover een gedetailleerde instructie bestaat van de Raad voor douanewetgeving, Algemene dienst voor belastingen en douane-unie, van 28 maart 2013, TAXUD/A2/SPE/2013/058-EN (http://www.carina.hr/Dokumenti/Naputci.aspx?args=iPYvMHlSJSXu8MIeb2AYgg%3d%3d).
In overeenstemming met genoemde EU-voorschriften, dienen de eigenaars van caravans genoemde caravans waarvan de douanestatus nog niet is geregeld, de procedure voor de tijdelijke invoer op één van de volgende drie mogelijke manieren af te ronden:
--
in het vrije verkeer brengen van de caravan
--
volgens de regeling T1-vervoer opnieuw uit de EU uitvoeren
--
naar een andere lidstaat vervoeren gebruik makend van de regeling T1-vervoer
Om de caravan in het vrije verkeer te brengen is het noodzakelijk om douaneaangifte te doen met betaling van de voorgeschreven kosten (douanerechten en BTW).
Er hoeven geen douanerechten betaald te worden in het geval dat de caravan een communautaire status heeft.
•
De communautaire status van de caravan kan worden aangetoond door:
--
nummerplaten uit een van de EU27-landen met de bijbehorende documentatie en registratiegegevens, of
--
een T2L-document
BTW hoeft ook niet te worden betaald voor zover kan worden aangetoond dat:
•
BTW al in rekening gebracht is in één van de EU-lidstaten, wat kan worden aangetoond door:
--
nummerplaten van één van de EU27-landen met de bijbehorende documentatie en registratiegegevens, of
--
het indienen van een douaneaangifte, en/of een rekening waarop BTW staat gespecificeerd, en/of een bewijs van een belastingdienst dat de BTW al in rekening is gebracht, en/of een lease-contract waarop BTW staat gespecificeerd etc., of
•
de datum van het eerste gebruik van de caravan meer dan 8 jaar voor de datum van de toetreding van Kroatië tot de EU ligt,
•
het bedrag van de te betalen BTW minder is dan 160 kuna (ongeveer 22 €).
2.
CARAVANS DIE TIJDELIJK ZIJN INGEVOERD IN DE REPUBLIEK KROATIË NA 01-07-2013.
Caravans die na 1 juli 2013 de Republiek Kroatië binnengaan en reguliere nummerplaten uit een EU-land hebben met bijbehorende documentatie, worden beschouwd als communautair goed en zijn, in de regel, niet onderworpen aan douanetoezicht.
3.
REPUBLIEK KROATIË
Caravans die na 1 juli 2013 de Republiek Kroatië binnengaan en reguliere nummerplaten uit een EU-land hebben met bijbehorende documentatie, worden beschouwd als communautair goed en zijn, in de regel, niet onderworpen aan douanetoezicht.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Om de douanestatus EU en het bewijs van de betaling van de BTW in Nederland aan te tonen is het overleggen van een kopie van het Nederlandse kentekenbewijs van de betreffende camper of caravan voldoende. De betreffende camper of caravan in Kroatië moet natuurlijk wel voorzien zijn van de Nederlandse gele kentekenplaten die corresponderen met het overgelegde kentekenbewijs. Door het overleggen van een kopie van het Nederlandse kentekenbewijs staat vast dat de invoerrechten en omzetbelasting in Nederland zijn betaald. Hierdoor zijn het goederen in het vrije verkeer van de EU en hoeft er geen invoerrecht en omzetbelasting te worden betaald. Er zou geen kentekenbewijs door de RDW kunnen worden afgegeven wanneer deze betalingen niet hadden plaatsgevonden. Aangeraden wordt om naar het dichtstbijzijnde douanekantoor te gaan.