Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

medisch attest

Vraag gesteld door edvanbeus op 1 februari 2018

Heiloo, 26/01/2018
Geachte dames en/of heren,
In juni a.s. ga ik naar Canada (Schiphol-Toronto). Ik heb gelezen dat er sinds 1 januari een engelstalig medisch attest vereist is voor 75+ voor een huurauto. Ik heb net een nieuw Nederlands rijbewijs. Is dat niet voldoende? Wat is dit attest? Waar te halen?
Bij voorbaat dank. E.M. van Beusekom

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Leeftijdsgrenzen voor het huren van een auto zijn niet vastgelegd in nationale wetgeving, maar worden door de autoverhuurbedrijven zelf bepaald. Vrijwel alle autoverhuurbedrijven hanteren een minimumleeftijd van bijvoorbeeld 21 of 25 jaar, die vaak ook nog per type/klasse auto verschilt. Sommige autoverhuurbedrijven stellen aanvullende eisen aan bestuurders boven een bepaalde leeftijd en kunnen bijvoorbeeld vragen om een medische verklaring.
Er zijn ook autoverhuurbedrijven waar je een toeslag moet betalen als je bijvoorbeeld ouder bent dan 75 jaar en er zijn zelfs autoverhuurbedrijven die een maximumleeftijd hanteren, van bijvoorbeeld 80 jaar. Of er extra eisen worden gesteld aan bestuurders boven een bepaalde leeftijd (en of er toeslag moet worden betaald of een maximumleeftijd geldt), kan per autoverhuurbedrijf verschillen, maar kan binnen een internationaal autoverhuurbedrijf soms ook nog weer per land verschillen.

Het is dus raadzaam om van tevoren altijd goed te informeren bij een autoverhuurbedrijf of er aanvullende eisen gelden voor mensen van 75 jaar en ouder en wat deze eisen dan precies zijn.

Met ‘medisch attest’ wordt waarschijnlijk een ‘geneeskundige/medische verklaring’ bedoeld. Als wordt gevraagd naar een geneeskundige verklaring, kan de eigen dokter mogelijk weigeren deze verklaring te verstrekken op basis van richtlijnen van de KNMG. In het weigeringsbriefje dat de KNMG heeft opgesteld voor huisartsen, wordt uitgelegd waarom artsen weigeren een dergelijke verklaring af te geven en staat ook wat mensen kunnen doen om toch een geneeskundige verklaring te krijgen
(https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/artseninfolijn/weigeringsbriefje.htm)

We hebben op de websites bij enkele verhuurbedrijven gekeken naar de voorwaarden voor het huren van een auto op de luchthaven van Toronto, maar we hebben niks kunnen vinden over extra eisen die worden gesteld aan bestuurders boven een bepaalde leeftijd. Het is dus waarschijnlijk wel mogelijk om een auto te huren in Canada bij een autoverhuurbedrijf dat geen extra eisen stelt aan oudere bestuurders.
Toch blijft het heel belangrijk om expliciet te vragen naar eventuele aanvullende eisen op basis van leeftijd (en goed de ‘kleine lettertjes’ van de voorwaarden te lezen) omdat autoverhuurbedrijven de eisen niet altijd even duidelijk of zichtbaar vermelden op de website om te voorkomen dat ze worden beschuldigd van leeftijdsdiscriminatie.