Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

maximum snelheid oldtimer brommers op rollerbank

Vraag gesteld door Dirk Koedoot op 4 september 2017

Ik weet dat een aantal jaren terug er een rechtzaak was m.b.t. de snelheidslimiet voor oldtimer bromfietsen op een rollerbank.
de bestuurder van de oldtimer is in het gelijk gesteld.
dit omdat in het bouwjaar van zijn brommer nog geen begrenzing verplicht was. en hij dus onder de vigerende wetgeving valt.

ik weet dat een oldtimer bromfiets sneller 45 km/u MAG lopen op de rollerbank, maar je mag er NEIT harder dan 45 km/u mee rijden.

nu is mijn vraag:
Tot en met welk bouwjaar is het NIET verplicht een begrenzer ingebouwd te hebben, ook al rijdt ik er niet te snel mee?
en waar is deze uitspraak te vinden van deze rechtzaak?
en de wetgeving e.v.t. nog in het wetboek?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of er voor een oldtimer bromfiets een een speciale regeling bestaat ter zake het vermogen/maximum snelheid brommer.
Zover ik heb kunnen nagaan geldt er wettelijk geen speciale regeling voor oldtimer bromfietsen ter zake maximum toegestane vermogen/max snelheid.

Evenmin heb ik enige jurisprudentie gevonden alwaar u aan refereert.

Tot besluit heb ik mijn contacten aangesproken binnen de politie ter zake handhaving snelheid/vermogen (oldtimer) bromfiets;

Wij meten met de rollenbank de snelheid van de bromfiets en niet het vermogen. De constructiesnelheid is bepaalt op 45 km/u en dat is voor ons de leidraad. De leeftijd en/of vermogen van de bromfiets is niet van belang, wel de snelheid die hij op de rollenbank rijdt.

Vanaf 57 km/u. wordt het kenteken ongeldig verklaard en komt er een WOK-status op (wachtOpKeuren) en mag de eigenaar niet meer met de bromfiets rijden. Men moet dan het vermogen van de bromfiets verminderen door veranderingen in de aandrijving of uitlaat aan te brengen/of laten brengen en de bromfiets ter keuring bij de RDW aanbieden. Als de snelheid daar op de rollenbank correct is (en de technische staat van de bromfiets in orde wordt bevonden) dan wordt de WOK-status opgeheven en mag er weer met de bromfiets op de openbare weg gereden worden.
In feite moet dus het vermogen van de bromfiets geknepen worden om aan de eis van 45 km/u. te voldoen.