Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik de vorige eigenaar van mijn auto de kosten laten betalen?

Vraag gesteld door Sergio op 9 april 2015

Geachte,

Sinds januari ben ik trotse eigenaar van een Honda Civic 5 dr. De eigenaar vertelde mij samen aan een kennis dat deze auto in perfecte staat is. Het enige wat defect was, waren de rechter zijdeuren.
Nu zijn we 3 maanden verder en er blijken problemen met de auto te zijn. De auto is tot volgend jaar in januari gekeurd voor APK, maar de auto is ten onrechte goedgekeurd, omdat ik de auto eens goed heb laten onderzoeken en er een verrassende 800 euro kostenpost bovenop komt. Mijn garage vertelde dat deze auto nooit door de APK had mogen komen en dat het onveilig is om met deze auto te rijden. Naar mijn weten zijn de gebreken ouder dan 3 maanden. (kan mij niet voorstellen dat ik een as weet te scheuren in 3 maanden tijd)
Ik wist hier dus helemaal niets van, ik heb al best veel gereden met deze auto zonder geweten te hebben dat het gevaarlijk was.

Nu is mijn vraag, valt er wat te verhalen bij deze particulier of zijn APK bedrijf(waarvan ik tevens het adres heb)?

Mvg, Sergio

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht van een particuliere verkoper. De auto heeft een APK keuring die geldig is tot januari. Nu zijn er gebreken en u vraagt zich af of u deze kunt verhalen op de verkoper.

Als u een auto koopt van een particuliere verkoper is het mogelijk deze aan te spreken als u kunt aantonen dat de verkoper op de hoogte was van dit probleem op het moment van de verkoop en daarover niets heeft gezegd. Kunt u dit niet aantonen, dan blijven de kosten voro herstel voor u. Het bedrijf dat de APK keuring heeft uitgevoerd kunt u niet aanspreken aangezien u zelf geen opdracht heeft gegeven aan dat bedrijf. Alleen de verkoper is uw tegenpartij in deze.

Meer informatie over kopen via een particuliere verkoper vindt u op onze website.***

Reactie van Sergio:

Ok, dat wordt lastig dan. Heeft u enige tips hoe ik kan zien of de verkoper informatie achterhield? Zoals: niet ingevulde controlechecks en onderhoudsbeurten en dergelijke?

Graag hoor ik van u.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

U zou contact op kunnen nemen met de garage waar het onderhoud is gedaan. Wellicht kunnen zij hier iets over zeggen.