Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe interpreteer ik een Duitse Informatiebrief - §27 Strassenverkehrsgesetz- en betaal ik zonder een acceptgiro ontvangen te hebben?

Vraag gesteld door Sepehr op 9 mei 2016

Beste Expert,

Onlangs heb ik een Duitse Informatiebrief, §27 Strassenverkehrsgesetz, ontvangen. Er wordt mij snelheidsovertreding, volgens het §24 StVG, ten laste gelegd. Deze snelheidsovertreding, van 23 Km te hard op een snelweg met een snelheidslimiet van 60 Km vanwege wegwerkzaamheden, klopt inderdaad en ik neem aan dat deze brief een boete betreft. Vanwege de onduidelijke opstelling van deze brief heb ik een aantal vragen:

- is deze "informatiebrief" inderdaad een boete?
- de boete bedraagt €70 en 28,50 onkosten vergoeding maar in de brief staat dat 'als ik de overtreding toegeef dan kan ik een vermoedelijke totaalbedrag van €70 over maken'. Dus als ik toegeef dat ik het ben geweest dan hoef ik de 28,50 niet te betalen?
- moet ik eerst de boete betalen en het antwoordformulier invullen/terugsturen en daarna afwachten op een afrekening?
- waar vind ik het dossiernummer in deze brief?

Ik hoop u voldoende te hebben geïnformeerd en wacht uw reactie af.

Met vriendelijke groet,

Sepehr

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete uit Duitsland ontvangen in verband met een snelheidsovertreding. U vindt de brief nogal onduidelijk. U vraagt zich af of dit nu een informatiebrief is of toch een beschikking. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Bußgeldbescheid
Als de boete hoger is dan € 35,-, ontvang je een Bußgeldbescheid. Deze brief is anders dan de beschikking in Nederland. In de eerste brief wordt onderzocht wie de bestuurder was ten tijde van de overtreding. Na het invullen en terugsturen van deze brief ontvang je een volgende brief. Hierin staat de hoogte van de boete. Het boetebedrag ligt tussen de € 40,- en € 750,-.

In dit geval heeft u hoogstwaarschijnlijk al eerder een brief uit Duitsland ontvangen (Anhörungsbogen), waarin u verzocht werd de personalia op te geven van de overtreder.

Naast de boete dient u te allen tijde ook de bijkomende kosten (administratiekosten/procedurele kosten e.d.) te voldoen. Dus in casu dient u in totaal € 98,50 te voldoen. Bij de overschrijving naar het opgegeven IBAN nummer dient u bij de omschrijving het Aktenzeichen (dossiernummer) te vermelden. Deze Aktenzeichen staat bovenaan de brief vermeld.

Voor meer informatie over boetes Duitsland, verwijs ik u graag naar onze webpagina:'Verkeersboete uit Duitsland'.