Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan na wanprestatie total loss. Wie betaalt restschade na te lage uitkering van verzekering?

Vraag gesteld door Jara100 op 27 juni 2016

Wij betalen voor onze, zeer goed onderhouden, caravan Fendt 420 QF uit 2003 een binnenstalling. We zijn altijd erg zuinig op onze spullen. De caravanbeheerder heeft (om andere caravans buiten te kunnen zetten i.v.m verzoeken voor vakanties) ook onze caravan (en nog diverse andere, zeker 4) ook buiten gezet maar hij is nalatig geweest en heeft ze niet opnieuw binnen gezet ondanks de voorspellingen en waarschuwingen voor zware onweersbuien met hagel en code oranje voor ons gebied.
Wij hebben hem niet gevraagd om de caravan buiten te zetten.
Afgelopen donderdag heeft de caravan daardoor enorme hagelschade opgelopen, zodanig dat hij total loss zal zijn volgens navraag bij dealer. Dan krijgt men van de verzekering de dagwaarde.
Van deze dagwaarde kunnen we geen gelijkwaardige andere caravan kopen. Die kosten € 6500,- tot € 7500,-
Dit hebben we soortgelijk meegemaakt in 2009 toen een vrachtwagen achterop onze caravan reed. We kregen € 2500,- en moesten zelf € 5000,- bijleggen voor iets gelijkwaardigs.
Onze geplande vakantie eind juli kan ook al niet doorgaan omdat de caravan stuk is. 2 Dakluiken en verwarmingspijp kapot, dak en zijwanden vol putten en deuken.
Hoe kunnen wij in dit geval voorkomen dat het ons weer zoveel geld kost terwijl we nergens schuld aan hebben?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft (hagel)schade opgelopen aan uw caravan door de stallinghouder. Laatstgenoemde was - ondanks code orane KNMI - vergeten caravan terug te plaatsen in de stalling. Resultaat: caravan total loss. Nu heeft u louter recht op de dagwaarde. U vraagt zich af of het verschil tussen dagwaarde en aanschafwaarde kunt claimen op stallinghouder, alsmede gevolgschade.

Nu de caravan total loss is/wordt verklaard, heeft u louter recht op de dagwaarde van de caravan. Verschil tussen dagwaarde en aanschafwaarde valt op niets of niemand te verhalen.

Gevolgschade
Nu u pas over een maand op vakantie zou gaan met de caravan, heeft u - naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid - voldoende tijd om met de te ontvangen dagwaarde een andere caravan aan te schaffen.

Een en ander zou anders zijn geweest, indien uw vakantie op korte termijn gepland zou zijn. Dan zou u gedeeltelijk de huurkosten van een gelijkwaardige caravan hebben kunnen verhalen op de stallinghouder/zijn verzekeraar (AVB).