Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bagage voor de achterruit

Vraag gesteld door op 7 juni 2022

Goedendag, je ziet het iedere keer weer op de snelwegen, auto's volgepakt met bagage voor de achterruit richting het zuiden. De bestuurder kan niets zien via de binnenspiegel. De een zegt, dat mag niet want je moet via de binnenspiegel kunnen zien wat er achter de auto is. De ander zegt dat mag want ik heb een rechterbuitenspiegel. Wat is juist? 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt weten of het is toegestaan om je auto zo vol te pakken dat er niet meer via de binnenspiegel door de achterruit naar buiten kan worden gekeken. Het is niet aan te bevelen, maar het mag, mits er nog voldoende zicht naar achteren overblijft via de linker- én rechterbuitenspiegel. 

De wettelijke regeling luidt als volgt (Regeling Voertuigen, artikel 5.2.45) : 

1. Personenauto’s, in gebruik genomen na 25 januari 2010, moeten zijn voorzien van een linkerbuitenspiegel, een rechterbuitenspiegel en een binnenspiegel.

2. Indien met de in het eerste lid bedoelde binnenspiegel het achter het voertuig gelegen weggedeelte niet voldoende kan worden overzien, behoeft deze niet aanwezig te zijn.

3. Personenauto’s, in gebruik genomen vóór 26 januari 2010, moeten zijn voorzien van een linkerbuitenspiegel en een binnenspiegel.

4. De in het derde lid bedoelde personenauto’s moeten zijn voorzien van een rechterbuitenspiegel indien met de binnenspiegel het achter het voertuig gelegen weggedeelte niet voldoende kan worden overzien. Indien de binnenspiegel geen zicht naar achteren mogelijk maakt, behoeft deze niet aanwezig te zijn.

Het is dus niet verplicht om goed zicht te hebben via de binnenspiegel, maar de binnenspiegel is wel verplicht in alle personenauto’s die in gebruik genomen zijn na 25 januari 2010. 

Zorg in elk geval dat de bagage goed bevestigd is, anders kan dat tot gevaarlijke situaties leiden door rondvliegende spullen bij een noodstop of ongeval.

Meer informatie: de auto slim en veilig inpakken