Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto aangereden terwijl deze geparkeerd stond. Alleen kenteken, telefoonnr tegenpartij bekend. Verzerkering tegenpartij erkent schade niet.

Vraag gesteld door mister-gaus op 13 januari 2017

In Januari 2016 is onze auto bij ons in de straat aanreden terwijl deze geparkeerd stond. Door de aanrijding moest de voorbumper vervangen worden inclusief koplampunit. De totale kosten zijn ongeveer 1500 euro. De tegenpartij heeft een briefje achter gelaten met een telefoonnummer. Tevens hebben de buren het kenteken van de auto genoteerd.
Na telefonisch contact te hebben gehad is er afgesproken dat de tegenpartij langs zou komen om een schadeformulier te tekenen. Op de afgesproken tijd is de tegenpartij niet langs geweest. Na telefonisch contact bleek de tegenpartij in de verkeerde straat te zijn geweest (Dit is geverifieerd bij de bewoners in de andere straat met hetzelfde huisnummer). Er word een nieuwe afspraak gemaakt. Ook op de nieuwe afspraak komt de tegenpartij niet langs. Vanaf dit moment is het telefoonnummer niet meer bereikbaar.
In overleg met de verzekering heb ik het schadeformulier eenzijdig ingevuld (dan komt het goed, aldus de verzekering). Tevens bij de politie langs geweest en deze zou contact op nemen met de tegenpartij. Een aangifte is niet mogelijk omdat er een briefje is achter gelaten.
Drie weken later staat de tegenpartij ineens voor de deur. Ik heb foto’s genomen van zijn schade en kenteken. Ik vul op dit moment niet opnieuw een schadeformulier in omdat de verzekering heeft aangegeven dat alles akkoord is. Achteraf gezien had ik de tegenpartij hier een schadeformulier moeten laten tekenen. Na dit moment is de tegenpartij niet meer te bereiken.
In November komt mijn verzekering met de mededeling dat de verzekering van de tegenpartij de schade niet wil erkennen. Blijkbaar is een briefje met telefoon, een andere briefje met de voornaam en foto’s van de schade + auto van de tegenpartij geen bewijs in deze zaak. De buren die het kenteken hebben genoteerd willen niet officieel getuigen in verband met de angst voor represailles. Ook de verzekering van de tegenpartij krijgt geen contact met de tegenpartij en dus wordt de schade niet erkent.
Momenteel draai ik dus op voor de kosten van deze schade. Zij er hier nog mogelijkheden om de kosten te verhalen op de tegenpartij? Klopt het dat een briefje met telefoonnummer niet als bewijs word gezien? Ik heb helaas geen rechtsbijstand die ik op de deze zaak kan zetten.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vorig jaar januari heeft de wederpartij met zijn auto schade veroorzaakt aan uw geparkeerde auto. Wederpartij had destijds zijn telefoonnummer achtergelaten, en de buren hadden het kenteken van zijn auto genoteerd. In november 2016 ontving u het bericht dat de wederpartij nog altijd niet gereageerd heeft op de brieven van zijn verzekeraar. De verzekeraar van de wederpartij heeft vervolgens bericht dat ze de aansprakelijkheid niet erkennen. U vraagt zich af hoe nu te handelen om de schade alsnog vergoed te krijgen.

Indien een verzekerde op niet reageert op brieven van zijn eigen verzekeraar om zich uit te laten over de toedracht van de aanrijding, dan dient een verzekeraar de aansprakelijkheid te beoordelen aan de hand van de informatie/feiten die bij hun bekend zijn.

Deze zaak staat of valt met getuigenverklaring van de buren. Een briefje met een telefoonnummer erop is immers geen 'hard bewijs'.

Een model getuigenverklaring en een stappenplan schade verhalen vindt u op onze website.