Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding, Frankrijk, Geen schade formulier, Schade verhalen, Wel alle info van betrokkenen.

Vraag gesteld door WolfertVerstraete op 27 november 2017

Op weg naar mijn weekendje Parijs wilde ik samen met mijn vriendin in Lille een hapje eten. Op de rondweg daar met veel tunnels onder het stadsverkeer door ziet een vrouw achter mij mijn remlichten niet en bots achterop mijn auto. Beide auto's reden nog en we hebben een rustig plekje opgezocht om het verder af te handelen. Ze sprak alleen geen woord Engels(ze was Frans) wat communicatie lastig maakte. Beide hadden we geen schade formulier bij ons... Nogal dom. Ze had daarnaast ontzettende haast en was met een kind in de auto. Zelf ook erg moe heb ik er vervolgens mee ingestemd het later op te lossen. Foto van ID kaart gemaakt en van de schade aan de beide auto's. De vrouw lijkt tot nog toe goed mee te werken. De concrete vraag is, Hoe los ik dit nu het besten op?. Alsnog een schade formulier maken? Of kan ik dit door mijn garage laten regelen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in Frankrijk schade aan uw auto opgelopen. De Franse wederpartij reed achterop uw auto. U vraagt zich af hoe u het beste de schade nu kunt verhalen op de Franse WA-verzekeraar.

Europees Schadeformulier
U doet er verstandig aan alsnog een Europees Schadeformulier in te vullen met de wederpartij (Franse versie is identiek aan de Nederlandse versie). Onderteken het formulier pas dan, wanneer de toedracht van de aanrijding juist staat omschreven/afgebeeld.

Nederlands Bureau
Vervolgens kunt u aan de hand van het Franse kenteken van de wederpartij via de het Nederlands Bureau Motorrijtuigenverzekeraars achterhalen wie de vertegenwoordiger is in Nederland, opdat u de schade in het Nederlands kan afhandelen.

Verhaalsrechtsbijstand
Beschikt u over verhaalsrechtsbijstand; dien de zaak dan in bij uw verzekeraar.

Meer informatie over aanrijding in het buitenland vindt u op onze website.