defect inruilauto na koop

Vraag gesteld door JeanLuc op 06 mei 2015

Ik heb een tweedehands auto gekocht bij een dealer en daarbij mijn auto ingeruild.
Mijn auto reed goed en heb alle benodigde onderhoud altijd laten uitvoeren. De dealer heeft de auto bekeken en er in gereden voor de definitieve koop gesloten werd. Twee dagen nadat ik mijn nieuwe auto had opgehaald kreeg ik een mail van de dealer waarin hij stelde dat er sprake was van een opgerekte distibutieketting of defecte nokkenassensor. Hij stelt mij aansprakelijk voor dit "verborgen"gebrek.
Ik vind dit uiteraard niet fijn als het ook zo is maar heb zelf tijdens het rijden daar niets van gemerkt. Ik ben dan ook niet bereid om hier nog extra voor te gaan betalen zoals de dealer eist. Wat is mijn positie in deze?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Daags na inruil van uw 'oude auto' verlangt de garagist een vergoeding van u vanwege de nadien geconstateerde gebreken. U vraat zich af of u hieraan gehoor dient te geven.

De volgende punten zijn hier van belang:
A. Een verkoper (u) heeft u een mededelingsplicht.
B. Een koper (garagist) heeft een onderzoeksplicht
C. Risico koper gaat over vanaf moment van levering

Kortom; nu u naar eer en geweten gehandeld heeft wat betreft uw mededelingsplicht ( u wist niets af van het gebrek), de verkoper zijn vergaande onderzoeksplicht verzaakt heeft en de auto inmiddels geleverd is aan de verkoper, valt u in desbetreffende geval in principe niets te maken.

Voor al onze informatie over inruil, raadpleeg: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/de-koop-sluiten/inruilen