Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wel of geen voorrang verlenen aan bestuurder die onterecht van rechts komt

Vraag gesteld door Ajmrtz op 12 december 2017

Mijn vraag betreft een verkeerssituatie waarbij op een kruispunt een eenrichtingsweg voor gemotoriseerd verkeer begint. Stel je voor dat je dit kruispunt zo benaderd, dat deze eenrichtingsweg aan je rechterhand is. Normaliter zou je dan aan al het verkeer wat daaruit komt, voorrang verlenen als je op dit kruispunt rechtdoor zou willen.

Nu betreft deze weg aan je rechterhand echter een eenrichtingsweg. (duidelijk te zien aan het vierkante blauwe bord met een witte pijl) Er mag op deze kruising officieel dus helemaal geen gemotoriseerd verkeer van rechts komen.

Als nu andere verkeersdeelnemers dit eenrichtingsgebod overtreden, en dus toch hier van rechts komen, dien je deze verkeersdeelnemers dan alsnog voorrang te verlenen? Met andere woorden, doorkruist dan het overtreden van verkeersregels de voorrangsregels wel of niet?

Bij voorbaat dank voor een reactie!

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Uw vraag betreft een verkeerssituatie waarbij een bestuurder onterecht van rechts komt. U wilt weten of u die bestuurder alsnog voorrang moet verlenen.

Als weggebruiker dient u altijd rekening te houden met het overige wegverkeer (ook met weggebruikers die een fout begaan). In feite geldt in de door uw geschetste situatie dat rechts voorrang heeft. Indien er daadwerkelijk een aanrijding zou plaatsvinden kan het feit, dat het motorvoertuig op de eenrichtingsweg daar niet had mogen rijden, een rol spelen bij de schadeverdeling.

Meer informatie over verkeersregels vindt u hier.