Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer is er sprake van non conformiteit en sta ik in mijn recht?

Vraag gesteld door Romosaro op 29 december 2015

Seat EXEO 1.8 TSI uit 2011 gekocht, 13000 euro, bij een dealer. Super mooie auto, afgezien van extra bovag garantie. Beurtje gegeven door mijn eigen garage. Na twee weken moesten we al olie bijvullen. Uiteindelijk een olie weging gedaan, op kosten van verkoper, en de auto verbruikt 3,1 liter per 1000 km. De reparatie gaat circa 2000 euro kosten wat Seat nederland betaald. Alleen de arbeidsloon is geen garantie en de verkoper wil hier de helft van betalen. Dit gaat ongeveer 1500 euro kosten, waarvan ik de helft zou moeten gaan betalen. Ik ben van mening dat het een verborgen gebrek is en dat de dealer/verkoper dit moeten betalen.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een Seat EXEO 1.8 TSI uit 2011 tweedehands gekocht voor 13.000 euro. De auto blijkt 3,1 liter olie per 1000 km te verbruiken. U heeft afgezien van Bovag garantie en u moet de helft van het arbeidsloon betalen voor de reparatie. 

Bovag garantie

Volgens artikel 15 van de Bovag voorwaarden ontvangt u bij aankoop van een auto van > € 4.500 minimaal 6 maanden Bovag garantie, tenzij u uitdrukkelijk schriftelijk heeft afgezien van de Bovag garantie. In dat geval kunt u alleen een beroep doen op de wettelijke non-conformiteit regeling. 

Conformiteit

Als er geen beroep gedaan kan worden op Bovag garantie, heeft u als consument nog wel rechten die volgen uit de wet. Hierin wordt aangegeven dat u redelijke verwachtingen mag hebben van hetgeen u koopt. Deze verwachtingen hangen dan weer af van onder andere de leeftijd van uw auto, de kilometerstand en het gebrek zelf. Bij gebreken die opkomen in de eerste zes maanden na de koop wordt aangenomen dat deze bij de aankoop aanwezig waren, tenzij de verkoper het tegendeel kan aantonen. Voor herstel moet u de verkoper aanspreken en de gelegenheid bieden om het gebrek te verhelpen. 

In dit geval zou het arbeidsloon niet geheel vergoed worden, en betaalt de verkoper de helft. U zou dan nog ongeveer € 750 moeten betalen. Uit uw verhaal maak ik op dat de reparatie na een paar weken gebruik van de auto al noodzakelijk is. Ik weet niet wat de kilometerstand betreft, maar gezien de hoogte van de koopprijs hoeft u mijns inziens een dergelijk gebrek niet te verwachten.

Kosten

In de wet staat dan ook dat wanneer het afgeleverde niet aan de overeenkomst beantwoordt, u herstel kunt eisen en de kosten van nakoming van deze verplichting niet aan de koper in rekening gebracht kunnen worden.

Meer lezen over klachten na aankoop.***

Reactie van Romosaro:

Bedankt voor uw antwoord. In aanvulling daarop de kilometer stand bij aankoop was 109.000 km.***

Reactie van Romosaro:

Bedankt voor uw antwoord. In aanvulling daarop de kilometer stand bij aankoop was 109.000 km.***

Reactie van Michiel Claesen:

Gezien het bouwjaar alsmede de kilometerstand heeft u desbetreffend gebrek zker niet te verwachten. Een beroep op conformiteit ex art 7:17 BW e.v. is hier zeker op zijn plats.

Mocht u niet tot overeenstemming komen met de verkoper:

  • Schakel uw rechtsbijstandverzkering in;
  • Leg de zaak ter beoordeling voor aan de rechter (een advocaat is in casu niet vereist).