rijtest bij parkinson waarom niet bekend????
Vraag gesteld door putjeschepper op 30 december 2015
Mijn moeder heeft parkinson. per toeval zagen we dat het eigen verantwoordelijkheid is om dat bij het CBR te melden. Dat heeft ze gedaan en nu moet ze meteen een rijtest doen. Dit omdat ze ook een slaaptabletje gebruikt. Nu maakt ze zich enorm druk voor die tijdtest bang om te zakken vanwege de zenuwen. en iedereen om haar heen zegt nu: had het maar nooit gemeld"" Waarom is deze meldingsplicht niet bekender bij iedereen? de neuroloog wijst je er ook niet op. en als je zakt voor die test bij het cbr wat zijn dan de consequenties? het rijbewijs is nog geldig tot 2017. Kun je de rijtest ook nog afzeggen?
Antwoord van David
ANWB ExpertU vraagt wat de consequenties zijn wanneer uw moeder niet slaagt voor de rijtest van het CBR en of het mogelijk is de rijtest af te zeggen.
Als er sprake is van een medische situatie die het rijgedrag bëinvloedt, kan dit iemand bij het veroorzaken van een ongeluk worden aangerekend. En dit kan dus gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid.
Iemand moet namelijk veilig en verantwoord kunnen autorijden. Volgens de wet kan het rijbewijs ongeldig worden verklaard, als iemand niet meer beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid die is vereist om een voertuig te besturen.
Besluit CBR
Het CBR kan tot een van de volgende besluiten komen:
- U bent rijgeschikt: u kunt een rijbewijs halen, vernieuwen, houden of omwisselen.
- U bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd: u kunt een rijbewijs halen, vernieuwen, houden of omwisselen. Dat rijbewijs is geldig voor een bepaalde termijn van 1, 3, 5 en soms 10 jaar.
- U bent rijgeschikt onder voorwaarden: een rijbewijs halen, vernieuwen, houden en omwisselen kan als u aan bepaalde voorwaarden voldoet.
- U bent niet rijgeschikt: u kunt geen rijbewijs halen, vernieuwen of omwisselen. Als u een rijbewijs heeft, wordt dat ongeldig.
Of het mogelijk is de rijtest af te zeggen, kan ik niet zeggen. Hiervoor kunt u contact opnemen met het CBR.
Parkinson
Volgens het CBR kunnen zowel de beperkingen in de bewegingen alsook de mentale gevolgen, zoals het moeilijk verdelen van de aandacht, een negatieve invloed hebben op het veilig besturen van een gemotoriseerd voertuig. Omdat de gevolgen voor iedere Parkinsonpatiënt anders zijn, bepaalt de prestatie op een individuele rijtest op de weg de uiteindelijke geschiktheid.
Deel deze pagina