Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is er een max hoogte elektra per kw op camping met vaste staanplaats

Vraag gesteld door Thewalt op 10 december 2018

Hallo,

We hebben onze stacaravan op een vaste staanplaats staan. Jaarlijks betalen wij huur. Ook nemen wij electriciteit van de campinghouder af. Hij rekent hier 63ct per kw voor. Voor 2018 was het met 2,5ct verhoogd. Mijn vraag is, mag dit zomaar. Zijn er geen limieten?

Dank
Walt

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een jaarplaats op een camping. De ondernemer berekent voor afname elektriciteit € 0,63 kw. U vraagt zich af of dit redelijk is.

Ondanks dat er van de NMa geen vaste prijsafspraken mogen gelden voor afname van energie op o.a. campings, vind ik € 0,63 KW wel aan de hoge kant, Zijn er in dit bedrag naast de variabele kosten tevens de vaste kosten (vast recht etc)?

Soms worden vaste kosten levering energie ook al doorberekend in het jaargeld. Het is derhalve aan te raden de gespecificeerde facturen goed te bestuderen.

 


***

 

 

 

Reactie van Thewalt:

 

 

Het vast recht is apart en 57,48 euro inc btw. Verder is eea niet verder uitgespecificeerd, ik zie wel hoeveel kw we hebben gebruikt. Wat is een schappelijke prijs inc btw? Welke stappen kan ik nu volgen? Groet Walt

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Allereerst is het raadzaam om van de ondernemer een gespecificeerde energienota te vragen. Doe dit niet alleen, maar met zoveel mogelijk mede-recreanten(

Het antwoord p de vraag wat wél een redelijke KW-prijs is, alsmede de mogelijke vervolgstappen, verwijs ik u terug naar de link (tweede alinea het woord HIER) in mijn bovenstaande antwoord, welke u zal leiden naar een eerder antwoord op een soortgelijke vraag over energiekosten.

Mocht ik u verder van dienst kunnen zijn, dan verneem ik dat graag.

Succes!

 


***

 

 

 

Reactie van Thewalt:

 

 

De vraag is, wat moet er in de specificatie staan, hoe leid je er aan af wat redelijk is?

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Als uit de specificatie zou blijken dat de netto KW € 0.63 (zonder kosten als leveringskosten etc) dan is de doorbelaste KW-prijs echt te hoog.

Vervolgens kunt u hiertegen in verweer komen bij de ondernemer. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan kunt u de KW-prijs laten toetsen door de Geschillencommissie Recreatie (ervan uitgaande dat de camping is aangesloten bij de RECRON).