Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb recent een nieuwe auto gekocht. De accu begaf het al na 13 dagen. Moet ik dit vergoed krijgen door de eigenaar van de garage?

Vraag gesteld door CarolienMekelenkamp1997 op 2 november 2016

Ik heb recent een nieuwe auto gekocht. Ik heb deze gekocht bij Autoroels in Heeswijk-Dinther. Dit is geen Bovag erkende garage. Wij hebben wel garantie bij de auto gekocht. Dit is garantie voor 6 maanden lang, maar alleen op bepaalde onderdelen. Helaas niet op de accu. In de voorwaarden van deze garantie staat dat Autotrust, de organisatie die garantie bied, schades repareert als deze na 15 dagen na aankoop van de auto ontstaan. Schades die binnen 15 dagen ontstaan, zijn voor rekening van de garage die de auto verkocht.

Nu is het zo dat de accu het begaf, 13 dagen na aankoop. De accu zit niet bij de garantie in, dus je zou kunnen zeggen dat het voor onze eigen rekening is. Degene die ons deze auto verkocht, vind ook dat dit voor onze eigen rekening is. Maar het lijkt mij wel een eerlijke regel om aan te houden, dat schades die binnen 15 dagen ontstaan, voor rekening van de garage zijn. Heb ik enige recht op tegemoetkoming van de garage die ons deze auto verkocht heeft?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft bij een autobedrijf een occasion gekocht, inclusief 6 maanden( beperkte) garantie. Al na 13 dagen moet de accu worden vervangen. Accu is uitgesloten van garantie. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Nu onder meer de accu is uitgesloten van garantie, is het de vraag of u in casu zich met succes kunt beroepen op de wettelijke garantie, ofwel; conformiteit ex art 7:17 BW e.v.

Afhankelijk van de redelijke verwachting die u van de auto mocht hebben op grond van informatie verkoper, bouwjaar, koopprijs, kilometrage, etc dient te worden beoordeeld of vervanging accu voor rekening van de verkoper dient te komen.

Bewijslast verkoper
Op grond van art 7:18 lid 2 BW is het aan de ondernemer te bewijzen dat de accu bij levering in orde was.

Meer informatien overklachten na aankoop vindt u op onze webiste.